
Kiwi
Szczególnie odkwaszająco na organizm działają owoce egzotyczne, takie jak mango, kiwi, marakuja, ananas, słodkie winogrona czy papaja (pH 8,5). Polecane są także umiarkowanie alkalizujące owoce (pH 7,5-8), takie jak persymony (kaki) czy dojrzałe banany, a z tych krajowych – gruszki, jabłka, morele, nektarynki, brzoskwinie, porzeczki czy agrest.

Algi
Zasadotwórcze związki występują nie tylko w roślinach lądowych, ale też wodnych. Dobrym źródłem są algi (inaczej wodorosty). Można spożywać je w wygodnej postaci suplementów diety, jak np. chlorella i spirulina w proszku, czy też kelp (pH 8,5) – brunatnice cenione ze względu na wysoką zawartość jodu.

Awokado
Do najbardziej zasadowych źródeł tłuszczów należy awokado (pH 9). Następny jest dopiero świeży kokos, który ma działanie od lekko zasadowego do neutralnego (pH 7,5-8), a także dojrzałe oliwki, oliwa extra virgin oraz nasiona sezamu. Inne oleje oraz masło są natomiast neutralne.

Sięgając po owoce, nie przesadzaj z wielkością porcji, bo namiar cukru, nawet naturalnego, utrudnia oczyszczanie organizmu.