
Figi
Wśród alkalizujących owoców suszonych najwyżej znajdują się figi i daktyle (pH 8,5), które stanowią bardziej skoncentrowane źródło zasadotwórczych pierwiastków niż te świeże. Polecane są też jednak owoce niepoddane suszeniu (pH 8,0). Polecane są ponadto niesiarkowane rodzynki (pH 8,5) oraz morele (pH 8). Choć mają ciemny kolor, są równie pyszne, co owoce siarkowane.

Pietruszka
Korzeń pietruszki ma najlepsze właściwości odkwaszające (pH 8,5) pośród spokrewnionych z nią i równie polecanych warzyw korzeniowych, takich jak seler i marchew (pH 8). Produkty te świetnie komponują się razem, stanowiąc podstawę bulionu, wygodny dodatek do wszelkich dań wytrawnych, a także główny składnik zapiekanek.

Woda alkaliczna
Woda o pH 7,5-9,5 należy do produktów, które zapewniają działanie odkwaszające organizm w znacznie szybszym tempie niż pokarmy spożywane w diecie. To wynik jej bezpośredniego efektu zobojętniającego kwasy, które wiąże się ze specyficznym składem (ubogim w składniki mineralne i bogatym w rozpuszczony dwutlenek węgla, czyli wodorowęglany) czy pozyskiwaniem na drodze elektrolizy z użyciem prądu. Z dostępnych w sprzedaży butelkowanych wód alkalicznych warto wybierać zwłaszcza te, których pH przekracza 8,5.

Papryczki
Pikantna papryka ma wiele cennych właściwości, z jedną z nich jest istotne działanie odkwaszające organizm, np. dla pieprzu kajeńskiego zmierzono pH 8. Słodka papryka jest już mniej skuteczna (pH 7,5). Pomiędzy tymi wartościami plasują się inne ostre i prozdrowotnie działające przyprawy, takie jak imbir oraz chrzan.