5 z 12
Wśród alkalizujących owoców suszonych najwyżej znajdują się...
fot. Couleur/123RF

Figi

Wśród alkalizujących owoców suszonych najwyżej znajdują się figi i daktyle (pH 8,5), które stanowią bardziej skoncentrowane źródło zasadotwórczych pierwiastków niż te świeże. Polecane są też jednak owoce niepoddane suszeniu (pH 8,0). Polecane są ponadto niesiarkowane rodzynki (pH 8,5) oraz morele (pH 8). Choć mają ciemny kolor, są równie pyszne, co owoce siarkowane.

6 z 12
Korzeń pietruszki ma najlepsze właściwości odkwaszające (pH...
fot. encierro/123RF

Pietruszka

Korzeń pietruszki ma najlepsze właściwości odkwaszające (pH 8,5) pośród spokrewnionych z nią i równie polecanych warzyw korzeniowych, takich jak seler i marchew (pH 8). Produkty te świetnie komponują się razem, stanowiąc podstawę bulionu, wygodny dodatek do wszelkich dań wytrawnych, a także główny składnik zapiekanek.

7 z 12
Woda o pH 7,5-9,5 należy do produktów, które zapewniają...
fot. vlue/123RF

Woda alkaliczna

Woda o pH 7,5-9,5 należy do produktów, które zapewniają działanie odkwaszające organizm w znacznie szybszym tempie niż pokarmy spożywane w diecie. To wynik jej bezpośredniego efektu zobojętniającego kwasy, które wiąże się ze specyficznym składem (ubogim w składniki mineralne i bogatym w rozpuszczony dwutlenek węgla, czyli wodorowęglany) czy pozyskiwaniem na drodze elektrolizy z użyciem prądu. Z dostępnych w sprzedaży butelkowanych wód alkalicznych warto wybierać zwłaszcza te, których pH przekracza 8,5.

8 z 12
Pikantna papryka ma wiele cennych właściwości, z jedną z...
fot. Marcin Jucha/123RF

Papryczki

Pikantna papryka ma wiele cennych właściwości, z jedną z nich jest istotne działanie odkwaszające organizm, np. dla pieprzu kajeńskiego zmierzono pH 8. Słodka papryka jest już mniej skuteczna (pH 7,5). Pomiędzy tymi wartościami plasują się inne ostre i prozdrowotnie działające przyprawy, takie jak imbir oraz chrzan.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta