9 z 19
Nasiona szałwii hiszpańskiej to niewielkie ziarenka o...
fot. fascinadora/123RF

Nasiona chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej to niewielkie ziarenka o właściwościach zbliżonych do lnu, jednak bez zawartości szybko jełczejącego tłuszczu, a więc często o lepszych właściwościach smakowych. Są dobrym dodatkiem do naleśników, wafli, ciastek i wypieków wytrawnych.

Aby zastąpić 1 jajko, wymieszaj dokładnie 1 łyżkę nasion chia (7 g) z 1/3 szkl. wody (83 ml), by ziarenka się nie posklejały (najłatwiej użyć do tego celu trzepaczki do jajek) i odstaw na min. 15 min, od czasu do czasu mieszając.

10 z 19
Mąka uzyskiwana ze zmielonych, suszonych nasion ciecierzycy...
fot. vm2002/123RF

Mąka z cieciorki

Mąka uzyskiwana ze zmielonych, suszonych nasion ciecierzycy (besan) jest bogata w białko, a w połączeniu z wodą tworzy mieszankę żelującą przy ogrzewaniu. Dzięki temu sprawdza się w naleśnikach bez jajek i mąki pszennej (wystarczy wymieszać ją z wodą do odpowiedniej konsystencji, choć dla lepszej struktury dobrze jest dodać nieco dowolnej skrobi), ale też wypiekach takich jak cantucci, brytyjskie bułeczki śniadaniowe (scones) czy ciastka ze zbożami i/lub bakaliami. Zagęści również pasztety i inne wytrawne wypieki.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 3 łyżek mąki z cieciorki i 3 łyżek wody i wymieszaj dokładnie na gładką masę.

11 z 19
Nasiona lnu należą do produktów najbogatszych w żelujący w...
fot. ildipapp/123RF

Siemię lniane

Nasiona lnu należą do produktów najbogatszych w żelujący w wodzie błonnik, dzięki czemu skutecznie stabilizuje konsystencję dań, a także wiąże wodę. Dodaje im też nieco orzechowego aromatu, dzięki czemu pasuje zwłaszcza do dań takich jak gofry, naleśniki, muffiny, ciastka, ciasto marchewkowe, ale także chlebek z cukinią, warzywne pasztety i placki.

Aby zastąpić 1 jajko, potrzeba 1 łyżki mielonego siemienia lnianego z dodatkiem 3 łyżek wody i odstaw na co najmniej 5 min (mieszankę warto zmiksować, ew. siemię mielone można wtedy zastąpić całym, choć taki miks ma nieco inne właściwości).

12 z 19
Płatki owsiane, kasza i mąka z owsa to popularne składniki...
fot. magone/123RF

Płatki owsiane

Płatki owsiane, kasza i mąka z owsa to popularne składniki kuchenne obfitujące w rozpuszczalny w wodzie błonnik, który tworzy z nią lepki kleik. Można stosować go zamiast jajek w pasztetach, plackach warzywnych i wytrawnych wypiekach, jak również w tych słodkich.

Aby zastąpić 1 jajko, użyj 1/4 szkl. owsianki przygotowanej z płatków i wody.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

7 owoców, które opóźnią starzenie się. Jedz je, a będziesz wyglądać młodziej

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Zobacz również

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro

To podstępna choroba. Gdy pojawia się ból może być już za późno. Spójrz w lustro