
Soda oczyszczona i sok z cytrusów
Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jako składnik proszku do pieczenia jest źródłem dwutlenku węgla, które uwalniając się spulchniają strukturę dań i sprawiają, że staje się ona lżejsza. W połączeniu z kwasem (sokiem z cytryny czy limonki albo octem jabłkowym) reakcja ta zachodzi w szybkim tempie, dlatego składniki te są używane w miejsce piany z ubitych białek zwłaszcza w ciastach, muffinach i chlebkach.
Aby zastąpić 1 jajko, użyj w przepisie 1 łyżki sody oczyszczonej (ok. 7 g, najlepiej w mieszance składników suchych) i 1 łyżki soku cytrusowego lub słabego octu (15 g, w mieszance składników suchych albo tych mokrych). Jednocześnie zwiększ dodatek wody do przepisu o 1/4 szkl. na każde zastąpione jajko.
Podobny, choć słabszy efekt daje użycie w przepisie 1/4 szkl. (60 g) mocno gazowanej wody.

Masło orzechowe
Zmiksowane na pastę orzechy – ziemne, nerkowe, migdały lub inne – mają gęstą, lepką konsystencję i charakterystyczny zapach, przez co zastępują jajka w wypiekach takich jak brownie, lekkie ciasteczka czy naleśniki. Jednocześnie dodaje im sporo roślinnego białka.
Aby zastąpić 1 jajko, użyj 3 łyżek gładkiego masła orzechowego (60 g).

Naturalne tofu
Miękkie tofu bez dodatków smakowych to jedyny zamiennik jajka w roślinnej „jajecznicy”, w tym przypadku nazwanej „tofucznicą”. Ma już sporo białka, a żeby danie bardziej przypominało z wyglądu oryginał, warto dodać do niej szczyptę kurkumy (nadaje potrawie żółty kolor). Pomocnym składnikiem jest też odrobina czarnej soli kala namak, która jest bogata w związki siarkowe, nadając jedzeniu jajeczny aromat.
Tofu sprawdzi się w miejscu jaj kurzych również w wypiekach, ale tych o cięższej konsystencji, takich jak m.in. serniki, kremowe tarty, brownie czy ciastka zbożowe, a także w ciastach i szybkich chlebach na proszku do pieczenia.
Aby zastąpić 1 jajko, użyj 4 łyżek pokruszonego tofu, najlepiej miękkiego. W wypiekach używaj tofu zmiksowanego na gładką masę.

Purée z bananów
Zmiksowane lub dokładnie zgniecione widelcem dojrzałe banany mają kleistą konsystencję, dzięki czemu można dodawać je zamiast jajek do słodkich wypieków i innych deserów, m.in. domowej roboty batonów na bazie suszonych owoców, orzechów i suchych dodatków, takich jak rozdrobnione zboża czy proszki owocowe. Mus bananowy pasuje też do ciastek czekoladowych i korzennych, spodów do ciast i pączków.
Aby zastąpić 1 jajko, weź zmiksowany miąższ z 1/2 średniego banana. Możesz też jednak wybrać inne owoce, np. awokado lub namoczone w wodzie suszone śliwki.