
Czym zastąpić chleb? Ogórki i cukinie
Oprócz łódeczek z sałaty miejsce chleba na stole mogą zająć także wydrążone, faszerowane kawałki młodych cukinii lub ogórków, jak również wydrążone pomidory. Po rozcięciu sztuki wzdłuż na pół gniazdo nasienne należy usunąć, a górną część użyć do zamknięcia „hamburgera”.

Czym zastąpić chleb? Placki z cieciorki
Mąka z nasion cieciorki, nazywana też mąką gram, groszkową czy besanem, jest już dostępna w wielu sklepach z tzw. zdrową żywnością. Wystarczy wymieszać ją z wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego, dodając przyprawy – np. nadającą mu żółty kolor kurkumę.
Placki smaży się jak zwykłe naleśniki, jednak w przeciwieństwie do nich są one dość ubogie w węglowodany – sztuka (przygotowana z 20 g mąki i 60 g wody) to tylko 77 kcal i 11,5 g węglowodanów.

Czym zastąpić chleb? Algi nori od sushi
Znane z sushi prasowane, prażone algi nori nadają się do przygotowania najlżejszych z możliwych „podkładów” pod składniki kanapki (po pocięciu) oraz wrapów.
Arkusz ważący 3 g zapewnia 10 kcal i niespełna 1,5 g węglowodanów. Najlepiej zawijać w nie pasujące smakowo składniki obecne w kuchni japońskiej – ryby, warzywa, awokado, itp., koniecznie doprawiając je jasnym sosem sojowym, który poprawia morski smak glonów.

Czym zastąpić chleb? Papier ryżowy
Chociaż cienkie arkusze produkowane są z ryżu, ważą tak niewiele, że można jeść je nawet na diecie low carb. Pojedynczy arkusz (ok. 30 g) dostarcza jedynie 30 kcal i 7,5 g węglowodanów. Polecamy go do przygotowania sajgonek (spring rolls) jedzonych na surowo lub gotowanych na parze. Jak je zrobić? Wystarczy zmoczyć arkusz wodą, rozłożyć na płaskiej powierzchni, pokryć część nadzieniem i zawinąć tak, jak gołąbki.