4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziarno składa się z łuski, zarodka i bielma. Łuska zawiera...
fot. wavebreakmediamicro/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Biały chleb i bułki są niezdrowe

Ziarno składa się z łuski, zarodka i bielma. Łuska zawiera błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Zarodek to źródło minerałów takich jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, witaminy z grupy B i witamina E. Bielmo jest bogate w węglowodany, a dokładnie skrobię. Białe pieczywo powstaje z białej, czyli oczyszczonej mąki zrobionej jedynie z bielma. Dlatego chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej, czyli powstającej z pełnego ziarna posiada więcej wartości odżywczych od białego pieczywa. Z tego powodu zdrowe osoby dbające o to, co jedzą powinny wybierać produkty pełnoziarniste.

Nie każdy jednak może jeść pieczywo pełnoziarniste, ponieważ jest ono dość ciężkostrawne. Dlatego białe pieczywo zaleca się m.in. osobom z problemami trawiennymi oraz rekonwalescentom.

Zobacz również

Piknik w szczytnym celu, czyli Majówka z Majką w Dolsku

NOWE
Piknik w szczytnym celu, czyli Majówka z Majką w Dolsku

Majówkowy koncert pod Nową Bramą w Słupsku [zdjęcia]

Majówkowy koncert pod Nową Bramą w Słupsku [zdjęcia]

Polecamy

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia