
5. Brzoskwinie
Brzoskwinie zajęły w ubiegłym roku 4. miejsce na liście Brudnej Dwunastki. Choć te pysze owoce są bardzo zdrowe, to badania przeprowadzone w USA wykazały, że prawie wszystkie dostępne tam brzoskwinie są skażone pestycydami – niektóre nawet 19 rodzajami.

4. Winogrona
Winogrona zaliczyły w tym roku niechlubny awans z ósmego na czwarte miejsce w rankingu Brudnej Dwunastki. Te niezwykle zdrowe owoce, które zjadamy razem ze skórką, mogą dostarczyć do naszego organizmu – oprócz substancji odżywczych – pozostałości pestycydów. Dlatego warto wybierać owoce z własnej lub sprawdzonej uprawy organicznej.

3. Jarmuż
Jarmuż uplasował się na trzecim miejscu w zestawieniu Brudnej Dwunastki ze względu na to, że prawie 6 na 10 przebadanych próbek było skażonych pestycydami zakazanymi w Europie 15 lat temu. Warto pamiętać, że badania prowadzone przez EWG dotyczą warzyw i owoców dostępnych na rynku w USA. Co nie zmienia faktu, że kupując jarmuż i inne warzywa liściaste, należy szukać produktów pochodzących z bezpiecznych, ekologicznych upraw.

2. Szpinak
Szpinak zajął drugie miejsce na podium ze względu na to, że ten dostępny w USA, pochodzący z nieorganicznych upraw ma wyjątkowo dużo zanieczyszczeń – trzy czwarte próbek zawiera neurotoksyczny środek owadobójczy, permetrynę, której stosowanie w uprawach spożywczych w Europie jest zakazane. Sięgając po szpinak należy szukać tego, pochodzącego z bezpiecznych upraw i pamiętać o dokładnym umyciu go pod bieżącą wodą.