6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, a w szczególności migdały są źródłem...
fot. Elenathewise/gettyimages

7 naturalnych produktów, które obniżają poziom cukru. Wspomagają leczenie cukrzycy typu 2 i insulinooporności

Migdały

Orzechy, a w szczególności migdały są źródłem antyoksydantów, czyli substancji chroniącym komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Zawarta w orzechach witamina E wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zmniejsza reakcje zapalne w organizmie oraz ogranicza wydzielanie cytokinin prozapalnych.

Naukowcy z amerykańskiego Loma Linda University zaobserwowali, że 20 proc. energetyczności diety pochodzącej z migdałów może znacząco poprawić wrażliwość komórek na działanie insuliny oraz zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Zobacz również

"Potańcówcówka Majówka"  na Osiedlu Przybyszówka - relacja fotograficzna

"Potańcówcówka Majówka" na Osiedlu Przybyszówka - relacja fotograficzna

Piknik militarny na lotnisku w Pile

Piknik militarny na lotnisku w Pile

Polecamy

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz