
Śliwki wspomagają obniżenie poziomu ciśnienia krwi
Ze względu na to, że śliwki dostarczają także związków mineralnych, przede wszystkim potasu, wpływających na układ krążenia, które są pomocne w obniżaniu poziomu ciśnienia krwi.

Śliwki pomagają obniżyć poziomu cholesterolu
Śliwki jako owoce bogate w błonnik i pektyny zaliczają się do produktów, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Badania pokazują, że jedzenie suszonych śliwek i picie soku z nich, ma realny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego.

Dlaczego warto jeść śliwki?
Jedną z głównych zalet śliwek jest to, że dostarczają do organizmu duże ilości błonnika.

To się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz śliwki świeże i suszone
Zarówno surowe, jak i suszone śliwki zawierają wiele składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie, w szczególności pracę jelit.