
Kontroluj stan warzyw i owoców
Warzywa i owoce przetrzymywane w lodówce lub koszykach na półkach, od czasu do czasu warto przejrzeć i sprawdzić, w jakim stanie się znajdują. Gdy dostrzeżesz, że marchewki są zwiędłe, a jabłka coraz bardziej dojrzałe, wykorzystuj te produkty jak najszybciej, by się nie zmarnowały!

Gotuj z resztek!
Kawałek kiełbasy z lodówce, dwa samotne jajka, kubeczek jogurtu z bliskim terminem przydatności do spożycia i lekko powiędłe warzywa. Warto te produkty wykorzystać do potraw, które wiele osób nazywa "czyszczeniem lodówki".
• z kiełbaski i warzyw możesz zrobić leczo lub zupę,
• ugotowane jaja, jogurt i niektóre warzywa to kompozycja na sałatkę,
• podsmażona kiełbaska zalana jajkami, to dobry pomysł na jajecznicę.
Kombinuj i dbaj o to, by nie wyrzucać pieniędzy do kosza!

Przekształcaj potrawy w nowe
Ugotowane ziemniaki i inne warzywa z rosołu można wykorzystać do wykonania pysznej sałatki jarzynowej. Upieczoną do obiadu dynię po zmileniu blenderem przekształcisz w zupę krem — wystarczy tylko doprawić ją pieprzem, solą, imbirem i podać z kleksem jogurtu oraz garścią grzanek z czerstwego pieczywa, a wykwintne danie gotowe!
Ugotowane strączki to dobra baza dla past do pieczywa, z pozostałych z obiadu zimnych ziemniaków możesz zrobić kopytka, kluski leniwe lub śląskie, a nawet zapiekankę! Resztka twarożku ze śniadania, jeśli dogotujesz do niego makaronu, stworzy danie na drugi dzień do pracy.

Nakładaj na talerz mniejsze porcje
Pamiętaj, że zawsze możesz dołożyć sobie dokładkę. Resztki talerzowe z reguły zostają wyrzucone, a jedzenie, które nie zostało nałożone na talerz można zjeść na kolejny posiłek lub następnego dnia.