
Jesteś alergikiem? Czytaj etykiety
Jeśli masz alergie lub nietolerancje na wybrane składniki żywności, powinieneś czytać dokładnie etykiety kupowanych produktów żywnościowych. Zakup żywności zawierającej uczulające Twój organizm związki (np. seler, orzechy, soja, gluten) obciąży budżet, a żywność ta zostanie zmarnowana.

Sprawdzaj datę przydatności do spożycia
W sklepach produkty, które są dostawiane na półki przez pracowników, są uzupełniane zgodnie z zasadą, że to, co było na półkach przesuwane jest do przodu, a produkty z nowej dostawy są umieszczane na jej końcu. Dlatego koniecznie sprawdzaj datę przydatności do spożycia, by mieć świadomość, które produkty należy spożyć w pierwszej kolejności.

Produkty na zapas, tylko z długim terminem
W sklepach często spotykamy promocje, które skłaniają do zakupu większej ilości pokarmu niż rzeczywiście potrzebujemy. Jeśli oferta jest atrakcyjna, warto z niej skorzystać, wtedy gdy produkty, których cena została obniżona, jesteś w stanie spożyć w terminie ich przydatności do spożycia. Korzystnie jest kupować produkty suche, czyli kasze, makaron, strączki, orzechy i inne produkty, które zapakowane mogą poleżeć w szafce nawet 1 rok.

Kolejność produktów w lodówce
Zakupione świeże produkty podczas zakupów układaj na półkach i w lodówce zgodnie z terminem przydatności do spożycia. Na wierzchu, na wyciągnięcie ręki powinny być artykuły z najkrótszym terminem ważności, ponieważ będąc głodnym, po nie pierwsze sięgniesz.
Za każdym razem staraj się wykorzystać w pierwszej kolejności te produkty, które zostały kupione wcześniej. Nie otwieraj też kilku takich samych produktów na raz.