4/11 Zamknij

Odczuwanie głodu i sytości jest regulowane przez neuroprzekaźniki, potocznie nazywane hormonami, m.in. leptynę („hormon sytości”) i grelinę („hormon

luckybusiness/123RF

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Zaburzenia apetytu

Odczuwanie głodu i sytości jest regulowane przez neuroprzekaźniki, potocznie nazywane hormonami, m.in. leptynę („hormon sytości”) i grelinę („hormon głodu”). Na ich wydzielanie wpływa rytm dobowy, i wynikająca z niego ilość i jakość snu.

Od nocnego wypoczynku zależy również produkcja insuliny. To hormon o największym znaczeniu dla gospodarki energetycznej organizmu, ponieważ umożliwia pobieranie przez wszystkie komórki krążącej we krwi glukozy. Niedosypianie zwiększa jego produkcję, a co za tym idzie – gromadzenie energii w postaci tkanki tłuszczowej.

Sama zmiana pór jedzenia wpływa na to, ile ważymy: spożywanie tej samej dawki kalorii może nie tuczyć, gdy są przyjmowane wcześnie w ciągu dnia, i prowadzić do tycia, gdy są przyjmowane zbyt późno. Warto też pamiętać, że po zmroku słabiej odczuwamy sytość, co może prowadzić do nadmiernej konsumpcji. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy