
Pikantne jedzenie
Być może to znasz, że kiedy zjesz coś ostrego, to lepiej, żeby toaleta była blisko… Pikantne potrawy to jedna z najczęstszych przyczyn biegunki wywołanej jedzeniem. A jeżeli twój organizm nie jest przyzwyczajony do mocnych smaków, prawdopodobieństwo nagłej potrzeby skorzystania z WC wzrasta.
Za ostrym smakiem – i często biegunką – stoi kapsaicyna. Znajdziesz ją m.in. w papryczkach chili czy mieszankach curry. Kapsaicyna może przynosić korzyści zdrowotne (np. leczenie bólu i zapalenia stawów), ale jest też silnie drażniąca – może podrażniać błonę śluzową żołądka podczas trawienia. Teraz już pewnie wiesz, dlaczego o niektórych pikantnych potrawach mówi się, że „piecze dwa razy”...
Kapsaicyna spożywana w dużych ilościach może powodować:
- mdłości,
- wymioty,
- ból brzucha,
- palącą biegunkę.
Jeżeli ostre potrawy powodują u ciebie biegunkę, spróbuj używać przypraw, które nie zawierają kapsaicyny (np. mielona papryka czy musztarda w proszku).

Substytuty cukru
Może cię to zaskoczy, ale niektóre substytuty cukru mogą wywołać biegunkę. Niektóre produkty spożywcze, które je zawierają, mają na etykiecie ostrzeżenie o ich potencjalnym działaniu przeczyszczającym – przyjrzyj się następnym razem, jak będziesz sięgać np. po gumę do żucia, cukierki, napoje dietetyczne czy… ketchup.
Jeśli podejrzewasz, że substytuty cukru powodują u ciebie biegunkę, spróbuj ograniczyć jego spożycie.