
Pętla do szaszłyków
Kawałki jedzenia można nabijać na szpikulec do pieczenia w kształcie pętli. Pozwala to na wygodne pieczenie na ruszcie, a przede wszystkim zamknięcie szaszłyka, by jego elementy nie spadały do ognia. Z taką pomocą można też wygodniej przygotować ten rodzaj dania barbecue na małym grillu lub tam, gdzie pozostało już niewiele wolnego miejsca.

Żeliwna patelnia
Sprawdzi się zamiast tacki do pieczenia, a także jako lita powierzchnia grzejna do nietypowych dań, które chcemy przyrządzić na ruszcie. Można podgrzać na niej produkty, które już nieco ostygły (lub nie będą pieczone) czy podsmażyć dodatki, które wylądują później na szaszłykach (np. kawałki cebuli czy jajko).

Palnik do oczyszczania rusztu
Przypalone resztki jedzenia to źródło toksycznych związków, które wraz z dymem trafią do potraw przy kolejnej uczcie BBQ. Dlatego po każdym używaniu grill trzeba czyścić. Zamiast jednak skrobać ruszt za pomocą metalowych pomocy, co jest zajęciem ciężkim i niewdzięcznym (oraz może doprowadzić do jego uszkodzenia w niektórych modelach), warto użyć specjalnego palnika. Urządzenie zwęgli resztki, które będzie potem łatwo usunąć.

Pomysł na udane grillowanie – akcesoria, z którymi przyrządzisz smaczniejsze i zdrowsze potrawy
Do grillowania ryb przyda się specjalny stelaż o kształcie dostosowanym do tego typu produktów.