
Metalowe szpikulce i szpadki
Kawałki mięsa, ryb i warzyw można grillować bez obaw, że spadną po nabiciu na metalowy szpikulec lub prostą bądź skręconą szpadę do pieczenia. Jedzenie można wygodnie kłaść i zdejmować z rusztu, dzięki czemu łatwiej uniknąć przypalenia. Stalowy element wewnątrz kawałków przyspiesza i usprawnia również proces ich pieczenia.

Patyczki do szaszłyków
Aby wygodnie „zorganizować” jedzenie na grillu wystarczą jednorazowe patyczki do szaszłyków wykonane z drewna lub bambusa. Przed użyciem warto namoczyć je w wodzie, by nie uległy łatwo spaleniu podczas pieczenia. Posłużą do przygotowania szaszłyków, można też jednak oblepić je mielonym mięsem, nabijać na nie paski mięsa (w tzw. harmonijkę), ryby (całość najlepiej obwiązać nicią kulinarną, również wilgotną), a także kawałki owoców.

Koszyk do grillowania
Zamiast stać w kłębach dymu ze szczypcami, wrzucaj jedzenie na grill jednym ruchem i tak samo je obracaj! Umożliwi to zamykany koszyk, dostępny w wersjach o różnej wielkości i kształcie. Takie rozwiązanie poszerzy też gamę produktów, które można z łatwością przyrządzić na ruszcie.

Stelaż do kiełbasek
Specjalnego koszyka do pieczenia doczekały się nawet kiełbaski, które można hurtowo zamknąć w stelażu przypominającym konstrukcją szczypce. Choć pieczone wędliny tego typu to smaczna i popularna opcja, specjaliści żywienia radzą, by jeść je rzadko. Gdy jednak nie może zabraknąć ich w zdrowej uczcie z grilla, można wybrać kiełbaski roślinne, których oferta zaczyna powoli przyprawiać o zawrót głowy.