5 z 12
Kawałki mięsa, ryb i warzyw można grillować bez obaw, że...
fot. osoian-marcel/pixabay.com

Metalowe szpikulce i szpadki

Kawałki mięsa, ryb i warzyw można grillować bez obaw, że spadną po nabiciu na metalowy szpikulec lub prostą bądź skręconą szpadę do pieczenia. Jedzenie można wygodnie kłaść i zdejmować z rusztu, dzięki czemu łatwiej uniknąć przypalenia. Stalowy element wewnątrz kawałków przyspiesza i usprawnia również proces ich pieczenia.

6 z 12
Aby wygodnie „zorganizować” jedzenie na grillu wystarczą...
fot. Denis Agati/unsplash.com

Patyczki do szaszłyków

Aby wygodnie „zorganizować” jedzenie na grillu wystarczą jednorazowe patyczki do szaszłyków wykonane z drewna lub bambusa. Przed użyciem warto namoczyć je w wodzie, by nie uległy łatwo spaleniu podczas pieczenia. Posłużą do przygotowania szaszłyków, można też jednak oblepić je mielonym mięsem, nabijać na nie paski mięsa (w tzw. harmonijkę), ryby (całość najlepiej obwiązać nicią kulinarną, również wilgotną), a także kawałki owoców.

7 z 12
Zamiast stać w kłębach dymu ze szczypcami, wrzucaj jedzenie...
fot. hulkiokantabak/pixabay.com

Koszyk do grillowania

Zamiast stać w kłębach dymu ze szczypcami, wrzucaj jedzenie na grill jednym ruchem i tak samo je obracaj! Umożliwi to zamykany koszyk, dostępny w wersjach o różnej wielkości i kształcie. Takie rozwiązanie poszerzy też gamę produktów, które można z łatwością przyrządzić na ruszcie.

8 z 12
Specjalnego koszyka do pieczenia doczekały się nawet...
fot. Free-Photos/pixabay.com

Stelaż do kiełbasek

Specjalnego koszyka do pieczenia doczekały się nawet kiełbaski, które można hurtowo zamknąć w stelażu przypominającym konstrukcją szczypce. Choć pieczone wędliny tego typu to smaczna i popularna opcja, specjaliści żywienia radzą, by jeść je rzadko. Gdy jednak nie może zabraknąć ich w zdrowej uczcie z grilla, można wybrać kiełbaski roślinne, których oferta zaczyna powoli przyprawiać o zawrót głowy.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami