
Ryby i owoce morza to kolejna grupa żywności, która osiągnęła świetne wyniki. Wg „Kompasu” najzdrowsze ryby to, te… surowe. Ale na szczęście także gotowane zachowują bardzo wiele składników odżywczych. Na szczycie rankingu znalazły się: halibut, łosoś, tuńczyk, a także ostrygi i ślimaki.

Mleko zwierzęce i roślinne oraz ich przetwory, które są nieodłącznym elementem naszej diety, wypadają w rankingu całkiem dobrze. Co ciekawe na szczycie listy znalazło się mleko migdałowe o smaku… czekolady! Zaraz za nim uplasował się szereg jogurtów, w tym niskotłuszczowy oraz grecki. Sery znalazły się mniej więcej w połowie tabeli, najlepiej wypadła mozzarella o obniżonej zawartości sodu, a najsłabiej serki twarogowe z dodatkiem żelatyny. Najmniej zdrowe okazały się mleko kokosowe i gotowa, gorąca czekolada.

Mięso i jajka to kategoria o dość niskiej średniej, w której najlepiej wypada drób. W pierwszej dziesiątce znalazły się duszona wątróbka drobiowa i wołowa, gotowany gołąb i przepiórka oraz surowe jajka. Najniżej ocenione zostały różnego rodzaju kiełbasy.

Choć kuszą wyglądem i smakiem, desery okazały się najmniej wartościową kategorią wśród wszystkich produktów żywieniowych. W szczególności źle wypadają sklepowe ciasta, ciasteczka i cukierki, najwyższą notę ze słodkości uzyskały: niskotłuszczowe jogurty mrożone, niskosłodzone galaretki z soków owocowych i migdały w czekoladzie.