9 z 11
Shigella (czerwonka bakteryjna) to powszechnie występująca...
fot. Pixabay.com

Shiegella (czerwonka bakteryjna)

Shigella (czerwonka bakteryjna) to powszechnie występująca bakteria, która może bytować w mleku i produktach mlecznych, w maśle oraz w żywności skażonej fekaliami. Spożycie produktów spożywczych z czerwonką bakterii może objawiać się biegunką, wymiotami i bólem brzucha. Jest ono niebezpieczne, ponieważ może prowadzić do odwodnienia organizmu. Leczenie tego typu zatrucia wymaga zastosowania antybiotykoterapi.

10 z 11
Laseczka woskowa to bakteria, która występuje powszechnie w...
fot. Pixabay.com

Laseczka woskowa (Bacillus cereus)

Laseczka woskowa to bakteria, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona się rozwinąć w jedzeniu, które przez co najmniej kilka dni było przechowywane w nieodpowiednich warunkach (np. poza lodówką). Zatrucie Bacillus cereus objawia się: bólem brzucha, biegunką, wymiotami i podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy spożycie skażonej żywności może prowadzić do niewydolności wątroby, obrzęku mózgu, a nawet do śmierci pacjenta.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Polecamy

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń

Ból przy tej chorobie przypomina złamanie. Lekarze z Lublina uratowali dłoń

Kto nie powinien jeść cebuli? Wzdęcia i gazy to znak, że możesz jej nie tolerować

Kto nie powinien jeść cebuli? Wzdęcia i gazy to znak, że możesz jej nie tolerować

Oddychasz zdrowiem czy gronkowcem? Co naprawdę unosi się wokół miejskich tężni?

Oddychasz zdrowiem czy gronkowcem? Co naprawdę unosi się wokół miejskich tężni?