9 z 10
Shigella (czerwonka bakteryjna) to powszechnie występująca...
fot. Pixabay.com

Shiegella (czerwonka bakteryjna)

Shigella (czerwonka bakteryjna) to powszechnie występująca bakteria, która może bytować w mleku i produktach mlecznych, w maśle oraz w żywności skażonej fekaliami. Spożycie produktów spożywczych z czerwonką bakterii może objawiać się biegunką, wymiotami i bólem brzucha. Jest ono niebezpieczne, ponieważ może prowadzić do odwodnienia organizmu. Leczenie tego typu zatrucia wymaga zastosowania antybiotykoterapi.

10 z 10
Laseczka woskowa to bakteria, która występuje powszechnie w...
fot. Pixabay.com

Laseczka woskowa (Bacillus cereus)

Laseczka woskowa to bakteria, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona się rozwinąć w jedzeniu, które przez co najmniej kilka dni było przechowywane w nieodpowiednich warunkach (np. poza lodówką). Zatrucie Bacillus cereus objawia się: bólem brzucha, biegunką, wymiotami i podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy spożycie skażonej żywności może prowadzić do niewydolności wątroby, obrzęku mózgu, a nawet do śmierci pacjenta.

Przewijaj aby przejść do kolejnej galerii.

Zobacz również

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Tych potraw wigilijnych powinny unikać kobiety w ciąży

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Polecamy

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć