5 z 14
Źródłem sporej części witaminy D w ustroju jest działanie...
fot. Klaus Nielsen/Pexels

Witamina D na suchą skórę

Źródłem sporej części witaminy D w ustroju jest działanie promieniowania słonecznego na skórę. Reszta pochodzi z produktów takich, jak tłuste ryby czy tran, który z powodu typu klimatu i diety stosowany jest w charakterze suplementu diety. Produkty te zawierają polecane na suchą skórę kwasy tłuszczowe omega-3 (a mięso ryb – także w cynk czy wit. B2). Warto też jednak sięgać po dobrej jakości jajka, także bogate w wymienione składniki. Witamina D występuje tam w żółtkach wraz z witaminą A.

6 z 14
Nazywane witaminą młodości tokoferol czerpiemy z bogatych w...
fot. whitestorm/123RF

Witamina E na suchą skórę

Nazywane witaminą młodości tokoferol czerpiemy z bogatych w tłuszcze produktów roślinnych, gdyż chroni te związki przed utlenianiem i jełczeniem. Dostarczą ją więc olej z kiełków pszenicy, pestki słonecznika, migdały, orzechy laskowe, piniowe, ziemne, a także masła orzechowe. Szczególnie polecane jest też awokado, które zapewnia jednocześnie wiele innych składników, m.in. korzystne dla skóry wit. B2, potas, cynk, magnez czy miedź.

7 z 14
Źródłem cynku są produkty białkowe, a należy do nich nie...
fot. oocoskun/123RF

Cynk przeciw suchości skóry

Źródłem cynku są produkty białkowe, a należy do nich nie tylko mięso, ryby, nabiał czy jaja, ale także wiele tych roślinnych. To m.in. nasiona roślin strączkowych, zbóż oraz nasiona oleiste, w tym orzechy i pestki. Szczególnie polecane są te z dyni, gdyż obfitują jednocześnie także w inne składniki mineralne niezbędne dla zdrowia skóry, jak i cenne tłuszcze, w tym roślinny kwas omega-3 (ALA) i antyoksydanty chroniące m.in. przed promieniowaniem ultrafioletowym.

8 z 14
Najlepsze źródła omega-3 to tłuste ryby morskie, takie jak...
fot. sirah/123RF

Kwasy omega-3 na suchą skórę

Najlepsze źródła omega-3 to tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, sardynki, szprotki, makrele. W formie kapsułkowanej są zawarte w tranie i oleju z mięśni ryb sardynkowatych, a także kryla, małży i alg (źródło wegańskie). Roślinna mniej aktywna forma kwasów tłuszczowych omega-3 to kwas alfa-linolenowy (ALA), który zapewniają nasiona i wyciskane z nich oleje roślin takich len, lnianka, konopie, chia, rzepak, orzechy włoskie. Pewne ilości mają też ciemnozielone warzywa.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami