5 z 15
Źródłem sporej części witaminy D w ustroju jest działanie...
fot. Klaus Nielsen/Pexels

Witamina D na suchą skórę

Źródłem sporej części witaminy D w ustroju jest działanie promieniowania słonecznego na skórę. Reszta pochodzi z produktów takich, jak tłuste ryby czy tran, który z powodu typu klimatu i diety stosowany jest w charakterze suplementu diety. Produkty te zawierają polecane na suchą skórę kwasy tłuszczowe omega-3 (a mięso ryb – także w cynk czy wit. B2). Warto też jednak sięgać po dobrej jakości jajka, także bogate w wymienione składniki. Witamina D występuje tam w żółtkach wraz z witaminą A.

6 z 15
Nazywane witaminą młodości tokoferol czerpiemy z bogatych w...
fot. whitestorm/123RF

Witamina E na suchą skórę

Nazywane witaminą młodości tokoferol czerpiemy z bogatych w tłuszcze produktów roślinnych, gdyż chroni te związki przed utlenianiem i jełczeniem. Dostarczą ją więc olej z kiełków pszenicy, pestki słonecznika, migdały, orzechy laskowe, piniowe, ziemne, a także masła orzechowe. Szczególnie polecane jest też awokado, które zapewnia jednocześnie wiele innych składników, m.in. korzystne dla skóry wit. B2, potas, cynk, magnez czy miedź.

7 z 15
Źródłem cynku są produkty białkowe, a należy do nich nie...
fot. oocoskun/123RF

Cynk przeciw suchości skóry

Źródłem cynku są produkty białkowe, a należy do nich nie tylko mięso, ryby, nabiał czy jaja, ale także wiele tych roślinnych. To m.in. nasiona roślin strączkowych, zbóż oraz nasiona oleiste, w tym orzechy i pestki. Szczególnie polecane są te z dyni, gdyż obfitują jednocześnie także w inne składniki mineralne niezbędne dla zdrowia skóry, jak i cenne tłuszcze, w tym roślinny kwas omega-3 (ALA) i antyoksydanty chroniące m.in. przed promieniowaniem ultrafioletowym.

8 z 15
Najlepsze źródła omega-3 to tłuste ryby morskie, takie jak...
fot. sirah/123RF

Kwasy omega-3 na suchą skórę

Najlepsze źródła omega-3 to tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, sardynki, szprotki, makrele. W formie kapsułkowanej są zawarte w tranie i oleju z mięśni ryb sardynkowatych, a także kryla, małży i alg (źródło wegańskie). Roślinna mniej aktywna forma kwasów tłuszczowych omega-3 to kwas alfa-linolenowy (ALA), który zapewniają nasiona i wyciskane z nich oleje roślin takich len, lnianka, konopie, chia, rzepak, orzechy włoskie. Pewne ilości mają też ciemnozielone warzywa.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?