
Wiśnie na obniżenie cukru
Owoce wiśni mają niski indeks glikemiczny (IG 20), dzięki czemu mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach przez osoby z insulinoopornością, zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2. Związki zawarte w owocach obniżają poziom glukozy we krwi, co udowodniono m.in. u diabetyków pijących przez sześć tygodni porcję koncentratu wiśniowego.

Wiśnie na nadciśnienie i nerki
Wiśnie obfitują w potas i mają bardzo niewiele sodu, dzięki czemu działają moczopędnie i usprawniają usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W ten sposób pomagają też regulować ciśnienie krwi, co wspierają też inne związki z owoców, m.in. fitosterole oraz polifenole.

Poza sezonem na wiśnie warto sięgać po owoce mrożone, które są łatwo dostępne w większości sklepów.

Nie wszystkie odmiany wiśni są kwaśne i wymagające dosłodzenia.