
Wiśnie na odporność
Składniki występujące w wiśniach zmniejszają stan zapalny w organizmie i stymulują układ odpornościowy. Dzięki temu wspomagają ochronę m.in. przed infekcjami oddechowymi, co potwierdzono w przypadku maratończyków. Wśród osób wypijających na kilka dni przed wyścigiem napój placebo zachorowała połowa biegaczy, jednak zakażenie nie dotknęło żadnej osoby z grupy otrzymującej sok wiśniowy.

Wiśnie na mózg
Jedzenie wiśni jest szczególnie zalecane osobom w średnim wieku i seniorom. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy owoce te chronią komórki nerwowe przed procesami degeneracyjnymi. W badaniach potwierdzono, że w ten sposób pomaga zachować lepszą pamięć i zdolność uczenia się u ludzi starszych.

Wiśnie na odchudzanie
Wiśnie to owoc dietetyczny, bo mało słodki. Za sprawą błonnika zapewnia dłuższą sytość niż inne owoce. Kwasy owocowe sprawiają natomiast, że wiśnie obniżają indeks glikemiczny posiłku, w którym występują. Działają też korzystnie na poziom cukru we krwi. To przekłada się na efekt wyszczuplający jedzenia wiśni. W badaniach na zwierzętach proszek wiśniowy obniżał nie tylko masę ciała, ale też zawartość samej tkanki tłuszczowej w organizmie oraz poziom cholesterolu we krwi.

Wiśnie na kości
Jedzenie wiśni może zmniejszać utratę masy kostnej. Jest ona związana z wiekiem i nasilona zwłaszcza u kobiet po menopauzie. Prowadzi do rozwoju osteoporozy i złamań kości. Działanie ochronne wynika nie tylko z właściwości przeciwzapalnych owoców. Za sprawą kwasów organicznych wiśnie zwiększają przyswajalność związków mineralnych i działają alkalizująco, a to zmniejsza ucieczkę wapnia i magnezu z ustroju i pomaga zachować masę kostną.