5 z 8
Zawarte w komercyjnie sprzedawanych majonezach środki...
fot. Kurhan/123rf.com

Migreny

Zawarte w komercyjnie sprzedawanych majonezach środki konserwujące oraz emulgujące mogą wywoływać skutki uboczne takie jak bóle głowy, a także nudności czy osłabienie. Ze względu na to osoby cierpiące na migrenę powinny unikać jedzenia majonezu lub ograniczyć spożywanie go do minimum.

6 z 8
Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w majonezie powoduje...
fot. stevanovicigor/123rf.com

Cholesterol

Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w majonezie powoduje wzrost poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Zbyt częste sięganie po ten sos może prowadzić do zatkania tętnic i miażdżycy, a to zwiększa ryzyko chorób serca.

7 z 8
Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i...
fot. Liudmila Chernetska/gettyimages.com

Kto nie powinien jeść majonezu? Może ci zaszkodzić

Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i 4,2 g cholesterolu. Natomiast w 100 g produktu znajduje się aż 700 kcal i 70 g tłuszczu.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Pij te napoje na przeziębienie. Dużo szybciej wrócisz do zdrowia

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polecamy

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

To najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sposób przygotowania ma znaczenie

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?