5 z 7
Zawarte w komercyjnie sprzedawanych majonezach środki...
fot. Kurhan/123rf.com

Migreny

Zawarte w komercyjnie sprzedawanych majonezach środki konserwujące oraz emulgujące mogą wywoływać skutki uboczne takie jak bóle głowy, a także nudności czy osłabienie. Ze względu na to osoby cierpiące na migrenę powinny unikać jedzenia majonezu lub ograniczyć spożywanie go do minimum.

6 z 7
Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w majonezie powoduje...
fot. stevanovicigor/123rf.com

Cholesterol

Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w majonezie powoduje wzrost poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Zbyt częste sięganie po ten sos może prowadzić do zatkania tętnic i miażdżycy, a to zwiększa ryzyko chorób serca.

7 z 7
Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i...
fot. Liudmila Chernetska/gettyimages.com

Kto nie powinien jeść majonezu? Może ci zaszkodzić

Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i 4,2 g cholesterolu. Natomiast w 100 g produktu znajduje się aż 700 kcal i 70 g tłuszczu.

Zobacz również

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

12 świątecznych zagrożeń dla twojego zdrowia! Zobacz, jak ich uniknąć

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Polecamy

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Z makijażem permanentnym na to badanie wejdziesz tylko na własne ryzyko

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Te świąteczne produkty mogą uczulać! Sprawdź, na co uważać

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?

Zdrowa bomba kaloryczna. Kto nie powinien jeść bakalii i suszonych owoców?