5 z 7
Zawarte w komercyjnie sprzedawanych majonezach środki...
fot. Kurhan/123rf.com

Migreny

Zawarte w komercyjnie sprzedawanych majonezach środki konserwujące oraz emulgujące mogą wywoływać skutki uboczne takie jak bóle głowy, a także nudności czy osłabienie. Ze względu na to osoby cierpiące na migrenę powinny unikać jedzenia majonezu lub ograniczyć spożywanie go do minimum.

6 z 7
Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w majonezie powoduje...
fot. stevanovicigor/123rf.com

Cholesterol

Wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w majonezie powoduje wzrost poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL. Zbyt częste sięganie po ten sos może prowadzić do zatkania tętnic i miażdżycy, a to zwiększa ryzyko chorób serca.

7 z 7
Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i...
fot. Liudmila Chernetska/gettyimages.com

Kto nie powinien jeść majonezu? Może ci zaszkodzić

Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i 4,2 g cholesterolu. Natomiast w 100 g produktu znajduje się aż 700 kcal i 70 g tłuszczu.

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw