9 z 10
Lody należą do najsłodszych łakoci, bo z założenia muszą...
fot. jenifoto/Getty Images

Produkty o największej zawartości cukru – lody wodne i sorbetowe

Lody należą do najsłodszych łakoci, bo z założenia muszą zawierać więcej cukru. To dlatego, że w stanie zamrożonym nie wyczuwamy go tak dobrze. Do rekordzistów należą przy tym najmniej wartościowe lody bez zawartości mleka, czekolady czy orzechów. Te wodne mają powyżej 20 g cukrów w 100 g, a w sorbetowych jest nawet 23 g.

10 z 10
Twarde słodycze zawierają praktycznie sam cukier. Landrynki...
fot. egal/Getty Images

Produkty o największej zawartości cukru – landrynki i lizaki

Twarde słodycze zawierają praktycznie sam cukier. Landrynki i lizaki to dawka 90 g cukru w 100 g, o czym wiele osób zdaje się nie pamiętać. Dodatek soku owocowego czy witamin niewiele zmienia, dlatego warto zastąpić je cukierkami bez cukru, m.in. zawierającymi przyjazny dla układu krążenia izomalt.

Zobacz również

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Polecamy

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Najnowocześniejszy skaner w poznańskiej pracowni. Co potrafi?

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo