
Jogurt dla zdrowia psychicznego
Jogurt jest wytwarzany z mleka poddanego fermentacji, najczęściej przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Jest bogaty w wiele składników odżywczych, w tym wapń, potas, fosfor, ryboflawinę i witaminę B12.
Badania wykazały, że niektóre rodzaje bakterii, które występują w jogurcie, mogą potencjalnie poprawiać nastrój oraz łagodzić objawy lęku i depresji. Wszystko to za sprawą psychobiotyków, czyli szczepów bakterii jelitowych, które pozytywnie wpływają na działanie układu nerwowego, hormonalnego i immunologicznego.
Poza jogurtem do psychobiotyków zalicza się:
- jogurt grecki,
- kefir,
- kimchi,
- tempeh.

Natto i tempeh – fermentowana soja dla zdrowych kości
Natto jest tradycyjną japońską potrawą. Jest wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi. Często jest podawana na śniadanie lub jako przekąska z różnymi dodatkami, np. ryżem i rybami. Natto ma śluzowatą konsystencję oraz ma charakterystyczny smak i zapach.
Natto jest bogate w błonnik pokarmowy oraz witaminy (K2 MK7, B1, B5, B6, B9, E) i minerały (wapń, fosfor, żelazo, sód, potas). Natto łagodzi zaparcia, pomaga w trawieniu, obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcje nerek i serca, przeciwdziała utracie gęstości kości i poprawia odporność.
Innym produktem z fermentowanej soi jest pochodzący z Indonezji tempeh. Podobnie jak tofu często jest używany jako alternatywa dla mięsa. Tempeh jest bogaty w błonnik i może pomóc poprawić zdrowie jelit i poziom cholesterolu.