
Dieta na upał – chłodnik z ogórków
Chłodnik ogórkowy orzeźwia i syci. Oprócz tego warzywa potrzebny jest też koperek, jogurt naturalny i nieco czosnku. Można dodać też rzodkiewki czy ugotowane młode ziemniaki

Letnie koktajle
Koktajle owocowo-warzywne to świetna opcja na lekką i pożywną kolację. Wystarczy zblendować nasze ulubione warzywa i owoce – bardzo dobrze komponuje się ze sobą szpinak i truskawki. Świetnym pomysłem jest również zblendowanie ze sobą kefiru lub maślanki z truskawkami.

Dieta na upał – spring rolls, czyli sajgonki
Wiosenne sajgonki (spring rolls) to propozycja lekka, ale sycąca i pełna smaku. Do przygotowania potrzebny jest papier ryżowy w okrągłych arkuszach i ryżowy makaron, które nie wymagają gotowania. Oprócz tego drugiego do nadzienia można dać dowolne warzywa surowe lub gotowane na parze, a wszystko zjeść z pikantnym sosem, który dzięki wstępnemu rozgrzaniu pomoże finalnie schłodzić organizm.

Dieta na upał – dania na parze
Latem śmiało możemy zrezygnować z tłustych i ciężkostrawnych na rzecz posiłków przygotowanych na parze. Tego typu dania nie tylko nie zabierają wiele czasu, ale również mają znacznie więcej wartości odżywczych, niż jedzenie przygotowane w tradycyjny sposób. Ponadto posiłki przyrządzane na parze są zazwyczaj niskokaloryczne, dzięki czemu łatwiej o pozbycie się nadprogramowych kilogramów.