
Dieta na upał – lody
W upały nic tak dobrze się nie sprawdza, jak lody. Przy czym niezbyt dobrym pomysłem jest spożywanie lodów z supermarketu, które w swoim składzie zawierają wiele cukru i sztucznych polepszaczy smaków. Znacznie lepszym wyborem są lody przygotowane samodzielnie. np. z mrożonych owoców i wody kokosowej.

Dieta na upał – kompoty z owoców
Lato to najlepszy czas na przygotowanie kompotów – napojów owocowych ze świeżych lub z gotowanych owoców (rzadziej suszonych). Stanowią one znacznie zdrowszą i smaczniejszą alternatywę dla gotowych soków z supermarketów.

Dieta na upał – zupy owocowe
Lato to także bardzo dobry czas do przygotowania zup owocowych. Zupę można przyrządzić z dowolnych owoców, jednakże zdecydowanie najczęściej używa się do tego celu: malin, wiśni, czereśni czy porzeczek.

Dieta na upał – chłodniki z buraków
Chłodnik litewski jest to zupa serwowana na zimno (najczęściej ma ona temperaturę pokojową). Przygotowuje się go na bazie bulionu. Podstawowym składnikiem chłodnika jest botwinka. Oprócz niej dodaje się również kefir, zsiadłe mleko lub śmietanę, a także koperek, pietruszkę i posiekanego ogórka.