5 z 9
Tofu jest źródłem białka sojowego, wapnia oraz fosforu....
fot. xay/Pixabay.com

Tofu po grecku

Tofu jest źródłem białka sojowego, wapnia oraz fosforu. Wystarczy w odpowiedni sposób je upiec, aby cieszyć się chrupiąca skórką. Dodatek duszonej marchewki i cebuli w sosie pomidorowym sprawi, że danie uzyska niepowtarzalny smak.

Składniki: 2 małe cebule, 3 marchewki, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 200 ml przecieru pomidorowego, woda 50 ml, 1 opakowanie tofu, kilka łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej, zioła i przyprawy do smaku.

Przygotowanie: tofu kroimy na na 5 pasków, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Cebulę kroimy w piórka, a marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulę, a następnie dodajemy marchew i chwilę mieszamy.

Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy oraz wodę, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Całość należy wymieszać i podawać.

6 z 9
Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznej i...
fot. gkrphoto/123RF

Pieczony schab ze śliwką

Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznej i soczystej pieczeni. Wybierając mięso staraj się zwracać uwagę na to, aby były to chude kawałki mięsa bez widocznych pasm tłuszczu. Pozwoli to zaoszczędzić trochę kalorii i będzie łatwiejsze do strawienia. Warto dzień przed pieczeniem odpowiednio zamarynować mięso.

Składniki: 1,5 kg schabu, 10 suszonych śliwek, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka majeranku, 3 ząbki czosnku, pieprz młotkowy, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: ze schabu należy wycinamywidoczne pasma tłuszczu. Następnie ostrym nożem robimy otwór przez środek mięsa, do którego wkładamy suszone śliwki. Mięso nacieramy oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na minimum 24 h, po czym wyjmujemy i pieczemy przez 1 h w 180 stopniach Celsjusza.

7 z 9
Zamiast smażonych kotletów mielonych warto w święta postawić...
fot. Hassas_Arts/Pixabay.com

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym

Zamiast smażonych kotletów mielonych warto w święta postawić na lekkostrawne gotowane pulpety, w delikatnym sosie pomidorowym. Dzięki temu możemy uniknąć przykrych dolegliwości trawiennych.

Pulpety można podawać z ryżem, makaronem lub kaszą gryczaną, która jest źródłem witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Dodatkowo zawarty w niej błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom.

Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, majeranek, 2 marchewki, ½ cebuli, ½ korzenia pietruszki, 150 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka masła.

Przygotowanie: do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, aż do otrzymania jednolitej masy, a następnie formujemy niewielkie pulpety.

Do gotującej się wody wrzucamy potarkowaną marchewkę, pietruszkę i posiekaną cebulę. Następnie delikatnie wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 20 minut.

Po upływie tego czasu dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 minut. Po zdjęciu z ognia należy dodać masło i delikatnie wymieszać.

8 z 9
Świąteczne potrawy bywają ciężkostrawne, dlatego staraj się...
fot. dolgachov/123RF

Świąteczne potrawy bywają ciężkostrawne, dlatego staraj się jeść powoli i nie przejadaj się.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Cichy zawał możesz pomylić ze zgagą lub zmęczeniem. Poznaj jego objawy

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Te zioła zebrałam w weekend na Podlasiu. Na pewno rosną też koło twojego domu

Zobacz również

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Uważaj na te herbaty! 3 produkty znikają ze sklepów, bo można się nimi zatruć

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz

Zdrowy ferment, czyli tanie fermentowane jedzenie. Dzięki niemu schudniesz