
Zdrowsze wersje tradycyjnych świątecznych potraw
Wspólne gotowanie to świetny pomysł na spędzenie czasu przed świętami. Warto przygotować zdrowsze wersje posiłków, które będą mogły spożywać zarówno dzieci jak i dorośli.

Barszcz czerwony
Tradycyjna świąteczna zupa powinna być przygotowana z zakwasu buraczanego, jednak równie smaczny będzie barszcz przygotowany z gotowanych buraków. W święta warto postawić na klarowną i niezabielaną zupę.
Buraki czerwone są źródłem betaniny, czyli związku działającego odtruwająco i oczyszczająco, co korzystnie wpływa na pracę wątroby i poprawia trawienie. Tradycyjny barszcz można przygotować na warzywnym wywarze, bez dodatku mięsa. Warto również zrezygnować z podawania drożdżowych pasztecików, na rzecz uszek z cienkiego ciasta pierogowego.
Klarowny barszcz bez dodatków w porcji 250 ml ma ok. 25 kcal, natomiast z dodatkiem 3 uszek już ok. 150 kcal.
Składniki: 2 litry bulionu warzywnego, 0,5 kg buraków, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 7 suszonych grzybów, majeranek, pieprz, odrobina cukru i soli do smaku.
Przygotowanie: surowe buraki należy pokroić w kostkę i dodać do gotującego się bulionu, razem z łyżką soku z cytryny i wcześniej namoczonymi grzybami. Całość trzeba gotować ok. 1 h.
Barszcz należy przecedzić przez sito i przyprawić.

Kapusta z grzybami
Tradycyjne dania świąteczne przygotowywane są ze świeżej lub kiszonej kapusty, często z dodatkiem grochu lub kaszy.
Kapusta kiszona jest znakomitym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki organizmu przed uszkodzeniem. Jej regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi.
Przygotowując potrawy świąteczne z kapustą warto zrezygnować z dodatku smalcu, dużej ilości oleju oraz tłustych mięs. Kapusta z dodatkiem grzybów suszonych w 100 g dostarcza ok. 60 kcal, natomiast łazanki z kapustą ok.130 kcal.
Składniki: 10 suszonych grzybów, 700 g kapusty kiszonej, 1 cebula, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.
Przygotowanie: grzyby należy wcześniej umyć, zalać wodą i zostawić na kilka godzin do namoczenia. Następnie odsączone grzyby wrzucamy do wody i gotujemy ok. 30 min. Po ugotowaniu kroimy je na mniejsze kawałki.
Odciśniętą kapustę kiszoną siekamy i zalewamy przecedzonym wywarem z suszonych grzybów. Następnie dodajemy 2-3 szklanki wody, przyprawiamy i gotujemy bez przykrycia 10 minut, a następnie 45 minut pod przykryciem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na oleju i dodajemy do reszty składników.
Jeśli kapusta będzie podawana dopiero po kilku dniach warto zawekować ją w słoikach.

Pieczona ryba
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy największe ilości ryb w ciągu roku. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukują ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.
Tradycyjne smażenie warto zastąpić pieczeniem w piekarniku. Umytą wcześniej rybę trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i przykryć przykrywką. Następnie należy naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 8-10 minut na każde 100 g ryby.
Tak przygotowane mięso będzie soczyste, ponieważ przykrycie chroni przed nadmiernym odparowaniem wody.