1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Wspólne gotowanie to świetny pomysł na spędzenie czasu przed...
fot. evgenyatamanenko/123RF

Zdrowsze wersje tradycyjnych świątecznych potraw

Wspólne gotowanie to świetny pomysł na spędzenie czasu przed świętami. Warto przygotować zdrowsze wersje posiłków, które będą mogły spożywać zarówno dzieci jak i dorośli.

2 z 8
Tradycyjna świąteczna zupa powinna być przygotowana z...
fot. olbann/123RF

Barszcz czerwony

Tradycyjna świąteczna zupa powinna być przygotowana z zakwasu buraczanego, jednak równie smaczny będzie barszcz przygotowany z gotowanych buraków. W święta warto postawić na klarowną i niezabielaną zupę.

Buraki czerwone są źródłem betaniny, czyli związku działającego odtruwająco i oczyszczająco, co korzystnie wpływa na pracę wątroby i poprawia trawienie. Tradycyjny barszcz można przygotować na warzywnym wywarze, bez dodatku mięsa. Warto również zrezygnować z podawania drożdżowych pasztecików, na rzecz uszek z cienkiego ciasta pierogowego.

Klarowny barszcz bez dodatków w porcji 250 ml ma ok. 25 kcal, natomiast z dodatkiem 3 uszek już ok. 150 kcal.

Składniki: 2 litry bulionu warzywnego, 0,5 kg buraków, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, 7 suszonych grzybów, majeranek, pieprz, odrobina cukru i soli do smaku.

Przygotowanie: surowe buraki należy pokroić w kostkę i dodać do gotującego się bulionu, razem z łyżką soku z cytryny i wcześniej namoczonymi grzybami. Całość trzeba gotować ok. 1 h.

Barszcz należy przecedzić przez sito i przyprawić.

3 z 8
Tradycyjne dania świąteczne przygotowywane są ze świeżej lub...
fot. arfo/123RF

Kapusta z grzybami

Tradycyjne dania świąteczne przygotowywane są ze świeżej lub kiszonej kapusty, często z dodatkiem grochu lub kaszy.

Kapusta kiszona jest znakomitym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki organizmu przed uszkodzeniem. Jej regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi.

Przygotowując potrawy świąteczne z kapustą warto zrezygnować z dodatku smalcu, dużej ilości oleju oraz tłustych mięs. Kapusta z dodatkiem grzybów suszonych w 100 g dostarcza ok. 60 kcal, natomiast łazanki z kapustą ok.130 kcal.

Składniki: 10 suszonych grzybów, 700 g kapusty kiszonej, 1 cebula, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.

Przygotowanie: grzyby należy wcześniej umyć, zalać wodą i zostawić na kilka godzin do namoczenia. Następnie odsączone grzyby wrzucamy do wody i gotujemy ok. 30 min. Po ugotowaniu kroimy je na mniejsze kawałki.

Odciśniętą kapustę kiszoną siekamy i zalewamy przecedzonym wywarem z suszonych grzybów. Następnie dodajemy 2-3 szklanki wody, przyprawiamy i gotujemy bez przykrycia 10 minut, a następnie 45 minut pod przykryciem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na oleju i dodajemy do reszty składników.

Jeśli kapusta będzie podawana dopiero po kilku dniach warto zawekować ją w słoikach.

4 z 8
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy...
fot. teresaterra/123RF

Pieczona ryba

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy największe ilości ryb w ciągu roku. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukują ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Tradycyjne smażenie warto zastąpić pieczeniem w piekarniku. Umytą wcześniej rybę trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i przykryć przykrywką. Następnie należy naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 8-10 minut na każde 100 g ryby.

Tak przygotowane mięso będzie soczyste, ponieważ przykrycie chroni przed nadmiernym odparowaniem wody.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Oto lista zakazanych tematów podczas świąt Bożego Narodzenia. Unikaj ich jak ognia!

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych

Sprawdź, ile kalorii zjesz w Święta. Tu znajdziesz liczbę kcal w daniach wigilijnych

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Zobacz również

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Mak może szkodzić! Zobacz, kto musi uważać

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów

Jak nie przytyć w święta? Trzymaj się 7 zasad i uniknij niechcianych kilogramów