Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć
Tofu po grecku
Tofu jest źródłem białka sojowego, wapnia oraz fosforu. Wystarczy w odpowiedni sposób je upiec, aby cieszyć się chrupiąca skórką. Dodatek duszonej marchewki i cebuli w sosie pomidorowym sprawi, że danie uzyska niepowtarzalny smak.
Składniki: 2 małe cebule, 3 marchewki, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 200 ml przecieru pomidorowego, woda 50 ml, 1 opakowanie tofu, kilka łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej, zioła i przyprawy do smaku.
Przygotowanie: tofu kroimy na na 5 pasków, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Cebulę kroimy w piórka, a marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulę, a następnie dodajemy marchew i chwilę mieszamy.
Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy oraz wodę, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Całość należy wymieszać i podawać.