2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Śliwki z cynamonem i goździkami

Składniki
▪ 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek,
▪ 6 suszonych goździków,
▪ 1 płaska łyżka mielonego cynamonu,
▪ 3 grube plastry świeżego imbiru.

Przygotowanie
1. Umyj śliwki i usuń z nich pestki.
2. Włóż śliwki wraz z dodatkami do garnka i gotuj, nieustannie mieszając (aby skrócić czas gotowania, usuwaj z garnka sok lub gotuj owoce w sosie własnym do 3 dni, przez pół godziny lub godzinę dziennie).
3. Gorącą masę przełóż do wysterylizowanych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 125 stopni Celsjusza przez 20-30 minut, w zależności od wielkości słoików.

Zobacz również

Te nowotwory są najczęstsze u mężczyzn

Te nowotwory są najczęstsze u mężczyzn

Co szkodzi tarczycy? Tych rzeczy nie rób! Możesz uniknąć chorób tarczycy

Co szkodzi tarczycy? Tych rzeczy nie rób! Możesz uniknąć chorób tarczycy

Polecamy

Światło w mieszkaniu decyduje o tym, jak się w nim czujesz

Światło w mieszkaniu decyduje o tym, jak się w nim czujesz

Jak zmienić wygląd wnętrza dywanem?

Jak zmienić wygląd wnętrza dywanem?

Ten rodzaj tłuszczu sprzyja nowotworom u mężczyzn! Które produkty warto ograniczyć?

Ten rodzaj tłuszczu sprzyja nowotworom u mężczyzn! Które produkty warto ograniczyć?

Dodaj ogłoszenie