
Kurkuma na odchudzanie
Kurkumę warto jeść nie tylko na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Ma udowodnione właściwości obniżające masę oraz wskaźnik masy ciała, a także zawartość tłuszczu w ciele oraz obwód pasa. W tym celu trzeba ją spożywać w ilości 1,5-3 g dziennie. To składnik wielu mieszanek przypraw (w tym curry), a także domowych mikstur leczniczych, chociażby złotego mleka i kawy. Pasuje do dań mięsnych, warzywnych i ze zbożami.

Chili na odchudzanie
Papryczki chili zawierają palącą kapsaicynę, która przyspiesza metabolizm. Obniża nie tylko masę ciała i BMI, ale także obwód pasa, co wykazano „British Journal of Nutrition”. Dawka to 10 g świeżej ostrej papryki dziennie w 1 posiłku (albo 6-135 mg kapsaicyny z suplementu diety dziennie przez 12 dni-3 miesiące). Związek aktywny chili w jeszcze większych ilościach występuje w bardziej pikantnych odmianach tej rośliny. Papryczki świeże i suszone warto stosować do dań i napojów. Można np. dodać proszek do mieszanki używanych w chai masala albo aromatyzowanej kawie.

















