5 z 11
Cynamon cejloński, czyli nie gruba kora (to kasja), tylko...
fot. Lidante/Getty Images

Cynamon na odchudzanie

Cynamon cejloński, czyli nie gruba kora (to kasja), tylko cienka i krusząca się, to cenna i bezpieczna przyprawa. Spożywanie cynamonu w dawce 1,5-3 g dziennie przez 8-16 tygodni wiązało się z niższą masą ciała i BMI, a także mniejszym obwodem pasa. Zmalała ponadto procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w ciele i obwód pasa. Dodawaj do dań z owocami i innych słodkich, by zmniejszyć poziom glukozy we krwi po jedzeniu. Cynamon to także składnik wielu mieszanek do potraw wytrawnych i deserów.

6 z 11
Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw korzennych, która...
fot. barmalini/Getty Images

Imbir na odchudzanie

Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw korzennych, która nie pozostaje bez znaczenia również w kwestii masy ciała. Obniża wagę i BMI, a także obwód pasa i bioder. Skuteczna dawka w badaniach to 1,8-2 g dziennie przez 60 dni do 12 tygodni. Najlepiej sięgać po świeże kłącze, starty miąższ lub wyciśnięty z niego sok można pić z woda i w ciepłych napojach, dodawać do deserów, ciast, zup z warzyw korzeniowych, dań jednogarnkowych itp.

7 z 11
Jedzenie czosnku nie tylko pomaga zwalczać patogeny i...
fot. sebastianosecondi/Getty Images

Czosnek na odchudzanie

Jedzenie czosnku nie tylko pomaga zwalczać patogeny i zwiększać odporność. Wykazano, że redukuje BMI i obwód pasa. Ważna jest dawka. Może to być 2 g dziennie przez 60 dni, ale nawet 100 mg/kg masy ciała dwa razy dziennie (czyli np. po 6 g przy wadze ok. 60 kg) przez 4 tygodnie. Czosnek pasuje do większości dań wytrawnych oraz przypraw i ziół.

8 z 11
Czarnuszka to nieco rzadziej używana przyprawa, którą...
fot. Quanthem/Getty Images

Czarnuszka na odchudzanie

Czarnuszka to nieco rzadziej używana przyprawa, którą najczęściej spotykamy jako składnik posypki do pieczywa. Warto jeść ją częściej, bo potwierdzono jej korzystny wpływ na odchudzanie. Zmniejsza nie tylko masa ciała i BMI, ale też obwód pasa oraz bioder, a ponadto zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Dawka czarnuszki wynosi 1,5-3 g dziennie przez 8-12 tygodni. Przyprawa pasuje do wypieków mącznych, mięs, dań warzywnych. Można przygotować z nią także leczniczy ziołomiód o nazwie czarny słoik.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie sięgasz po buraki i barszcz czerwony?

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Aktywni i sprawni po 60-tce. Wiek nie ma znaczenia. Ty też możesz tak żyć!

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Zobacz również

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Jak się rozgrzać zimą? Dorzuć te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?

Polskie gwiazdy o swojej cukrzycy. Kiedy odkryli chorobę?