
Sprawdzone zioła i przyprawy na odchudzanie. Na pewno większość już masz!
Kulinarne przyprawy mogą pomóc schudnąć, a także zwęzić talię i biodra. Zobacz, które zioła i przyprawy korzenne okazały się najskuteczniejsze w badaniach.

Bazylia na odchudzanie
W przeglądzie badań nt. odchudzających ziół bazylia okazała się skutecznie redukować masę ciała i związany z nią wskaźnik BMI. Spożywana dawka tego zioła wynosiła 10 g dziennie przez 12 tygodni. Świeże i suszone listki pasują do zup, sosów, kanapek, pizzy, a także smoothie i sałatek warzywnych i owocowych.

Kardamon na odchudzanie
Nasiona kardamonu okazały się redukować wagę, wskaźnik masy ciała (BMI) oraz obwód pasa. W badaniu spożywano 3 g kardamonu dziennie przez 2-3 miesiące. Pasują znakomicie do aromatycznej herbaty i kawy, grzańca, pierników, wypieków i deserów owocowych.

Kolendra na odchudzanie
Nasiona kolendry pomagają obniżyć BMI. Uczestnicy badania spożywali je w ilości wynoszącej 2 g dziennie przez 60 dni. Ta aromatyczna przyprawa jest nieodłącznym składnikiem wielu wersji hummusu i kotlecików falafel, które przygotowuje się z cieciorki i/lub bobu. Występuje wtedy razem z kminem rzymskim. Ta kombinacja pojawia się także w wielu mieszankach przypraw, zwłaszcza do mięs i dań z nasion roślin strączkowych.