
Piwo 0 proc. to źródło wartości odżywczych
FAKT: Piwo bezalkoholowe to lepszy wybór niż klasyczne z etanolem. Samo w sobie stanowi bowiem źródło cennych elektrolitów takich jak sód, potas i magnez, a także witamin z grupy B wpływających na metabolizm energii i funkcjonowanie układu nerwowego.
Co więcej, zawiera szereg substancji antyutleniających, których obecność determinowana jest wykorzystaniem chmielu do produkcji piwa. Badania naukowe ostatnich lat wykazują, że mają one działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne i estrogenne.

Piwo 0 proc. nie nadaje się do gotowania
MIT: Amatorzy kulinarnych przygód chętnie wykorzystują w daniach wino, piwo czy whisky. Podczas obróbki termicznej alkohol wyparowuje z dania, a pozostają w nim jedynie nuty smakowe charakterystyczne dla wykorzystanego trunku. Piwo bezalkoholowe świetnie sprawdzi się w roli marynaty do kurczaka lub karkówki, ponieważ pod względem smaku i aromatu nie odbiega od alkoholowego odpowiednika.

Dziecko może pić piwo bezalkoholowe
FAKT i MIT: W świetle prawa, zgodnie z Ustawą o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, dziecko może kupić piwo bezalkoholowe, bowiem zabronione jest jedynie sprzedawanie osobom niepełnoletnim napojów alkoholowych (zawierających więcej niż 0,5 proc. alkoholu etylowego).
Ale to, że nieletni może legalnie kupić taki napój, nie oznacza, że powinien go pić. Spożywanie piwa bezalkoholowego wyrabia bowiem złe nawyki, które mogą towarzyszyć mu do końca życia. Ponadto niektóre piwa smakowe są dodatkowo słodzone cukrem, co może prowadzić do rozwoju próchnicy i problemów z utrzymaniem właściwej masy ciała.

Piwo bez alkoholu może smakować równie dobrze, co klasyczny napój, jednak nie zawsze jest to normą.