
Samodzielne pozyskiwanie soku z brzozy nie jest trudne. Najważniejsze jest znalezienie odpowiedniego drzewa. Pozyskuje się go z pnia brzozy brodawkowatej (Betula pendula) i brzozy omszonej (Betula pubescens). Drzewo powinno mieć min. 10 lat. Jeśli rośnie na naszej posesji, możemy z niego korzystać. W przypadku drzew rosnących w lesie trzeba uzyskać zgodę leśniczego na pozyskanie soku ze wskazanej przez niego brzozy.

Świeżo pozyskany sok z brzozy ma stosunkowo niską trwałość. Najlepiej więc wypić go od razu. Napój można trzymać w lodówce, ale nie dłużej niż cztery dni.

W Polsce okres pozyskiwania soku z brzozy najczęściej przypada na marzec lub przełom marca i kwietnia. Warto wiedzieć, że trwa on bardzo krótko – zwykle maksymalnie trzy tygodnie. Napój najlepiej czerpać z dorodnego okazu, który rośnie z dala dróg i miejskich zanieczyszczeń.

Sok z brzozy to tylko jeden z cennych produktów pozyskiwanych z tego drzewa. Inne to kora oraz młode pączki, które stanowią źródło związków nazywanych naturalną aspiryną.

















