5 z 15

fot. Ja'Crispy/Getty Images
Aby pozbyć się okruchów kory z soku z brzozy, wystarczy przecedzić go przez gazę. Można zrobić to od razu w trakcie zbierania oskoły, a warstwa materiału dodatkowo osłoni płyn zebrany w naczyniu.
6 z 15

fot. fotoco/123RF
Oskołę warto zbierać do pojemników wykonanych z naturalnego, obojętnego chemicznie materiału, np. ceramiki lub szkła.
7 z 15

fot. nikgar1970/123RF
Oskołę można zbierać do foliowych worków, jednak powinny być one wykonane z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością i mieć odpowiednią grubość, by nie pękły pod ciężarem soku.
8 z 15

fot. fot. Denis Torkhov/Getty Images
Wczesną wiosną odżywa fascynacja sokiem z brzozy. I słusznie, gdyż jest on bardzo cennym źródłem substancji odżywczych, a dodatkowo można pozyskać go samodzielnie.

















