3 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

Zobacz również

Popularne tabletki wycofane ze sprzedaży. „Mogą stanowić ryzyko dla zdrowia”

Popularne tabletki wycofane ze sprzedaży. „Mogą stanowić ryzyko dla zdrowia”

Produkty, które nasilają ból gardła. Sprawdź, czego lepiej unikać

Produkty, które nasilają ból gardła. Sprawdź, czego lepiej unikać

Polecamy

W Europie brakuje leków. Głównie antybiotyków, leków na przeziębienie i nadciśnienie

W Europie brakuje leków. Głównie antybiotyków, leków na przeziębienie i nadciśnienie

GIF wycofuje z obrotu lek na wniosek Ministra Zdrowia. Ulotka zawiera błędne dane

GIF wycofuje z obrotu lek na wniosek Ministra Zdrowia. Ulotka zawiera błędne dane

Terminy NFZ na tomografię emisyjną w woj. wielkopolskim

Terminy NFZ na tomografię emisyjną w woj. wielkopolskim

Dodaj ogłoszenie