9 z 10
Wbrew obiegowym opiniom, przygotowanie zupy nie jest...
fot. ziashusha/123RF

Zupy są łatwe w przygotowaniu

Wbrew obiegowym opiniom, przygotowanie zupy nie jest czasochłonne – wystarczy 20-30 minut, by mieć gotowy obiad. Najmniej kłopotliwe są pod tym względem zupy krem. By je przygotować, wystarczy wybrać bazowe warzywo np. brokuł, kalafior, marchew czy dynię, które po pokrojeniu na mniejsze kawałki trzeba umieścić w garnku z wodą lub bulionem, 1-2 pokrojonymi ziemniakami (nadadzą kremowej konsystencji) oraz przyprawami. W ich roli sprawdzi się liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Oprócz tego, by poprawić smak zupy, warto dodać posiekaną cebulkę podsmażoną na niewielkiej ilości oleju i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostatnim krokiem jest zmiksowanie składników na gładką masę, gdy poszczególne składniki będą miękkie. W przeciwnym razie zupa będzie grudkowata.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

„Czarna śmierć” to nie tylko serial. Tak wyglądała epidemia w czasach PRL

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

To jedz na chorą trzustkę. Jadłospis tej diety pomaga także na pęcherzyk żółciowy

Polecamy

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

Z tyłu głowy, za okiem lub na skroni? Mapa bólu głowy pomoże rozpoznać przyczynę

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

W Bydgoszczy urodziły się trojaczki. Oto Sentino, Sofija i Suzan!

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu

Zamiast skalpela – igła. Pionierski zabieg w białostockim szpitalu