5 z 9
Zupa stanowi pełnowartościowy posiłek, ponieważ zapewnia...
fot. Oksana Bratanova/123RF

Zupy stanowią pełnowartościowy posiłek

Zupa stanowi pełnowartościowy posiłek, ponieważ zapewnia wszystkie podstawowe składniki odżywcze, czyli białko, węglowodany i tłuszcz. Źródłem białka może być mięso, nasiona strączków (np. fasola, soczewica, ciecierzyca), a także tofu. Węglowodany dostarczymy uwzględniając w przepisie warzywa, ziemniaki, a także kaszę, ryż bądź makaron. Natomiast niewielką ilość tłuszczu zapewni dodatek jogurtu, kawałek masła, łyżeczka oliwy z oliwek lub prażone nasiona słonecznika, dyni, a także orzechy.

6 z 9
Do ugotowania zupy wykorzystywane są różnorodne produkty...
fot. grafvision/123RF

Zupy są źródłem składników mineralnych i witamin

Do ugotowania zupy wykorzystywane są różnorodne produkty żywnościowe, dlatego ten posiłek stanowi bogate źródło cennych witamin i składników mineralnych. Z racji zasobności w warzywa, zupy są znakomitym źródłem potasu regulującego ciśnienie krwi, gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i wspierającego pracę mięśni. Jarzyny to także źródło wapnia (jarmuż, brokuły), magnezu (fasolka szparagowa, szczaw, natka pietruszki) i antyoksydantów m.in. beta-karotenu i likopenu. Zupa z kaszą, makaronem lub ryżem zapewnia witaminy z grupy B, które regulują przemiany energetyczne organizmu, a także wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Dostarcza także magnezu wspierającego pracę mięśni, poprawiającego odporność i stan cery cynku, a także potasu. Dodatek mięsa sprawia, że zupa stanowi źródło witaminy B12, która jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek. Aby zwiększyć przyswajalność substancji odżywczych należy pamiętać o niewielkim dodatku tłuszczu – wystarczy łyżeczka oliwy lub masła na porcję.

Warto pamiętać o tym, że podczas gotowania, z warzyw, mięsa i produktów zbożowych substancje odżywcze przechodzą do wywaru. Ponieważ konsumujemy zarówno wywar jak i poszczególne składniki zupy, nie dochodzi do istotnych strat cennych witamin i składników mineralnych.

7 z 9
Najbardziej znanymi zupami są pomidorowa, ogórkowa, krupnik...
fot. Sergii Koval/123RF

W zimę rozgrzewają, a latem chłodzą

Najbardziej znanymi zupami są pomidorowa, ogórkowa, krupnik czy też rosół, a więc posiłki konsumowanie na ciepło. Właściwości rozgrzewających nadają zupom nie tylko temperatura ich serwowania, lecz także pewne przyprawy. Mowa o czarnym pieprzu, pieprzu cayenne, ostrej papryce, kurkumie, imbirze oraz chilli.

Choć zupy kojarzą się z ciepłym posiłkiem, z pewnością każdy zna chłodnik, którym raczymy się w ciepłe letni dni. Ta zupa przygotowana na kefirze, maślance lub zsiadłym mleku, orzeźwia i pomaga się schłodzić.

8 z 9
Jedzenie zup polecane jest osobom w każdym wieku. Dzieciom...
fot. yelenayemchuk/123RF

Zupę może jeść każdy, z pewnymi wyjatkami

Jedzenie zup polecane jest osobom w każdym wieku. Dzieciom po 6. miesiącu życia można podawać przecierane warzywa w formie zupy krem, by w kolejnych rozszerzyć menu maluszka o danie zawierające kawałki mięsa i warzyw. Starsze dzieci mogą bez obaw jadać każdego rodzaju zupy, dostarczając do organizmu wiele cennych substancji odżywczych.

Zdrowi dorośli nie muszą modyfikować podstawowej receptury ulubionej zupy. Osobom dbającym o szczupłą sylwetkę polecane są zupy wielowarzywne z niewielką ilością tłuszczu i przygotowane na chudym mięsie. Diabetycy i osoby z insulinoopornością powinny dodawać do zup pełnoziarniste kasze, makaron lub ryż, natomiast unikać ziemniaków. Osobom z zaburzeniami czynności przewodu pokarmowego polecane są zupy krem, które nie obciążają układu trawiennego. Ta forma (szczególnie z mięsem) sprawdzi się dla osób starszych mających problemy z gryzieniem. Kaloryczność takiej zupy można dodatkowo zwiększyć, dodając do niej dobrej jakości masło lub oliwę z oliwek.

Należy jednak mieć na uwadze, że osoby z dną moczanową nie powinny jadać zup na wywarach mięsnych, lecz warzywnych. Natomiast cierpiący na zgagę, refluks i wrzody powinni unikać zupy pomidorowej, szczawiowej i kapuśniaku, czyli tych o kwaśnym smaku. Jedzenie zupy szczawiowej jest z kolei przeciwwskazane osobom z kamicą nerkową.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

Zobacz również

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami

W Wigilię można jeść zdrowo! Wybieraj potrawy z tymi produktami