13 z 17

fot. utroja0/Pixabay
Pigwowiec to drobne jabłuszka, podczas gdy pigwa to znacznie większe owoce o kształcie podobnym do jabłek lub gruszek.
14 z 17

fot. buschmen/123RF
Owoce tarniny mają duże pestki i mało miąższu, ale są tak wartościowe, że opłaca się przerabiać je na lecznicze przetwory.
15 z 17

fot. 123RF
Dzikie owoce to przede wszystkim smaczny i wartościowy surowiec do przygotowania domowych przetworów
16 z 17

fot. 123RF
Dzikie owoce w tym roku są wcześniej. Nie przegap zbiorów, są cenniejsze niż te uprawne!
Choć często nie można zjeść ich na surowo, to właśnie dzikie owoce są najbogatsze w cenne związki odżywcze i prozdrowotne. Nie przegap i przygotuj przetwory!
Zobacz w galerii, jakie właściwości mają najpopularniejsze owoce z lasu i łąki.

















