
Biały ryż
Biały ryż to produkt bogaty w węglowodany, dzięki czemu szybko zaspokoją głód i dodaje energii. Ten gotowy al dente to świetny dodatek to różnych dań. Niestety do zup zazwyczaj trafia jego rozgotowana wersja, co znaczenie zwiększa kaloryczność dania oraz jego indeks glikemiczny, co jest szczególnie niekorzystne dla osób z problemami przemiany glukozy, w tym cukrzycą stanem przedcukrzycowym i insulinoopornością.

Śmietana i śmietanka
Śmietana i słodka śmietanka są często dodawane do różnego rodzaju zup, szczególnie przecieranych i kremów. Niestety mimo walorów smakowych, dostarczają też nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w organizmie prowadzi do odkładania się złogów cholesterolu w tętnicach, a tym samym sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Szczególnie powinny jej unikać osoby zrzucające wagę z powodu chorób serca. Z łatwością mogą zastąpić ją jogurtem naturalnym lub napojem roślinnym bez dodatku cukru.