
Kurkuma na wirusy i infekcje
Kłącze ostryżu długiego, czyli kurkumy (Curcuma longa) swoje właściwości zawdzięcza kurkuminie, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwbólowym. Dodatkowo kurkuma może wspomagać leczenie nowotworów, ponieważ wykazuje zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych w początkowym etapie namnażania się.

Lukrecja na gardło, kaszel i odporność
Korzeń lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra) charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, immunostymulującym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Swoje właściwości lukrecja zawdzięcza kumarynie, olejkom eterycznym, polisacharydom oraz saponinom triterpenowym. W jakich dolegliwościach warto stosować napary z korzenia lukrecji? Przede wszystkim są to: kaszel, ból gardła, niestrawność, zakażenia grzybicze, osteoporoza, zakażenia HIV i RSV, choroby neurodegeneracyjne, w tym demencja.

Czosnek na odporność, przeziębienie i opryszczkę
Cebulki czosnku pospolitego (Allium sativum) są uznawane za naturalny antybiotyk. Dlaczego? Ponieważ zawierają allicynę, substancję o silnym działaniu antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Regularne spożywanie czosnku może zmniejszyć ryzyko rozwoju infekcji, a w przypadku zachorowania skrócić czas jej trwania.

Cebula to naturalny antybiotyk
Cebula zwyczajna (allium cepa) to obok czosnku najbardziej popularny naturalny antybiotyk i antyseptyk. Sok z cebuli ma właściwości wzmacniające, oczyszczające i odtruwające organizm ze szkodliwych pozostałości przemiany materii.