
Alkohol
Etanol, podobnie jak kofeina wpływa na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku, przez co treść pokarmowa łatwiej dostaje się do górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Spośród alkoholi to czerwone wino najbardziej nasila objawy zgagi, ponieważ posiada naturalnie kwaśny odczyn, który stymuluje produkcję kwasu solnego w żołądku.
Również piwo może zwiększać ryzyko pojawienia się zgagi, ponieważ zawarty w nim dwutlenek węgla podnosi ciśnienie wewnątrz żołądka, co powoduje przemieszczanie się pokarmu z powrotem do przełyku.

Tłuste potrawy
Tłuste i smażone potrawy są ciężkostrawne i długo zalegają w żołądku, co może powodować wzdęcia oraz uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej.
Dodatkowo tłuszcze nasycone przyczyniają się do zmniejszenia napięcia w dolnym zwieraczu przełyku, przez co pożywienie cofa się do górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Palenie tytoniu
Szkodliwe substancje zawarte w dymie nikotynowym mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie nie tylko układu oddechowego, ale również pokarmowego.
Nikotyna wykazuje rozluźniające działanie na zwieracz przełyku oraz nasila wydzielanie kwasu solnego, przez co zwiększa się ryzyko wystąpienia epizodów zgagi.
Warto również wspomnieć, że palenie tytoniu zmniejsza ilość wydzielanej śliny, która działa neutralizująco na kwasy żołądkowe.
Z tego względu sugeruje się, że nałogowe palenie tytoniu może zwiększać ryzyko rozwoju refluksu żołądkowo-przełykowego, nadżerek oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy.

















