3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze...
fot. beemde/pixabay.com

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron włoski

Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze specjalnych gatunków pszenicy o wysokiej zawartości białka glutenowego, nazywanej pszenicą durum (twardą). Często określa się go także jako makaron z semoliny. Prawdziwy makaron tego typu nie zawiera innych dodatków oprócz wody. Jest dobrym źródłem białka, polecanym wszystkim osobom dobrze tolerującym gluten.

W 100 g: 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Zobacz również

„Komora maszyny losującej jest pusta” - niezwykły spektakl teatru Klancyk w Radomiu

„Komora maszyny losującej jest pusta” - niezwykły spektakl teatru Klancyk w Radomiu

Sprawdziliśmy ile kosztują nowalijki, warzywa i owoce na chełmskim bazarze

Sprawdziliśmy ile kosztują nowalijki, warzywa i owoce na chełmskim bazarze

Polecamy

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

QUIZ: co wiesz o mózgu? 10/10 punktów zdobędą nieliczni

QUIZ: co wiesz o mózgu? 10/10 punktów zdobędą nieliczni

„17-latek miał tak zniszczone płuca, że musiał mieć transplantację”. To już plaga!

„17-latek miał tak zniszczone płuca, że musiał mieć transplantację”. To już plaga!