
Otręby pszenne
Produkty zbożowe również obfitują w potas np. 100 g otrębów pszennych zawiera aż 1121 mg tego pierwiastka. Wielu ekspertów medycyny naturalnej uznaje te płatki za polski superfood, czyli produkt korzystnie wpływający na stan zdrowia organizmu.
Otręby stanowią także znakomite źródło błonnika pokarmowego, a także witaminy z grupy B, które wspierają prace układu nerwowego i krwiotwórczego. Produkt ten polecany jest szczególnie osobom z zaparciami, cukrzycą, stanem przedcukrzycowym i będącym na diecie odchudzającej.

Migdały
Orzechy, w tym migdały, stanowią znakomite źródło potasu, ponieważ w 100 g mają go aż 778 mg. Ze względu na znaczną zawartość tłuszczu nie zaleca się przekraczać porcji 3ok. 0 g dziennie.
Migdały obfitują w magnez, który wspiera układ nerwowy, poprawia pamięć i przyspiesza proces uczenia się. Orzechy te wspierają walkę z wysokim cholesterolem, a także w łagodny sposób regulują ciśnienie tętnicze krwi. W badaniach wykazano, że spożywanie 60 g migdałów dziennie zmniejsza widoczność zmarszczek i znacznie opóźnia proces powstawania nowych.

Natka pietruszki
Natka pietruszki to jedna z najpopularniejszych roślin, które często dodawane są do koktajli, sałatek, a także stanowią nieodłączany element tradycyjnego rosołu. Porcja 100 g tej naci stanowi źródło aż 695 mg potasu.
Dlaczego jeszcze warto sięgać po natkę pietruszki? Roślina ta zawiera znaczne ilości luteiny i zeaksantyny, które filtrują światło niebieskie i chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Dlatego regularne spożywanie natki pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka. Warto także wspomnieć, że natka pietruszki działa moczopędnie, a dzięki temu w łagodny sposób reguluje ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega powstawaniu obrzęków.

Kasza gryczana
Produktem, który zawiera znacznie więcej potasu niż banan, jest kasza gryczana – porcja 100 g suchego ziarna stanowi źródło 443 mg tego pierwiastka. Kasza gryczana obfituje również w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę układu pokarmowego i przyspiesza przesuwanie resztek pokarmowych w dalsze części jelita.
Kasza gryczana jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, magnezu i cynku, który odpowiada za prawidłową strukturę skóry, włosów i paznokci, a także za spermatogenezę, czyli prawidłowy rozwój plemników. W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne spożywanie kaszy gryczanej obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, a tym samym wspiera walkę z miażdżycą i hipercholesterolemią.