
Kapusta kiszona a przewlekłe choroby układy pokarmowego
Wrzody żołądka, nadkwaśność i zgaga to przypadłości, które mogą wymagać ograniczenia lub zrezygnowania z jedzenia kapusty kiszonej. Sól zawarta w kiszonce może podrażniać błonę śluzową żołądka, zwiększając wydzielanie kwasu solnego i jednocześnie zwiększać kwasowy odczyn soków trawiennych.

Kapusta kiszona a choroby nerek i układu sercowo-naczyniowego
Osoby cierpiące z powodu chorób nerek i układu sercowo-naczyniowego powinny ograniczyć w swojej diecie produkty o dużej zawartości sodu, który bardzo obciąża te organy i może niekorzystnie wypływać na ich pracę.

Kapusta kiszona a przyjmowane leki
Jak pokazują niektóre badania związki zawarte w kiszonej kapuście mogą wchodzić w interakcje z inhibitorami monoaminooksydazy (MAO), lekami przepisywanych m.in. w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych i choroby Parkinsona. Chorzy przyjmujące MAO powinni skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem kiszonej kapusty do swojej diety.

Kapusta kiszona w diecie niemowląt
Choć kiszona kapusta jest wyjątkowo zdrowym produktem, to nie jest wskazana dla dzieci poniżej pierwszego roku życia. Po 11 m.ż można zacząć stopniowo wprowadzać kiszonki do diety malucha.