9 z 16

fot. Sun_apple/GettyImages.com
Ogórki a zgaga
Ogórki kiszone mogą nasilać objawy zgagi i wywoływać nieprzyjemne pieczenie w przełyku.
10 z 16

fot. Nemer-T/GettyImages.com
Ogórki a alergia
Ogórki kiszone mogą wywoływać reakcję alergiczną u osób uczulonych na użyty do kiszenia koper.
11 z 16

fot. 5PH/GettyImages.com
Dodatki do kiszonek
Do kiszenia ogórków najczęściej używa się ząbków czosnku, kopru, liści wiśni oraz korzenia chrzanu.
12 z 16

fot. alicjane/GettyImages.com
Ogórki a pasteryzacja
Szczelnie zamknięte ogórki kiszone można przechowywać w beczce do sześciu miesięcy. Ogórki poddane pasteryzacji mają dłuższą trwałość, a ich data przydatności do spożycia wynosi około roku.