
Ładniejsza i młodsza skóra
Jedzenie dużej ilości cukru sprawia, że skóra traci jędrność i blask. Mogą pojawić się na niej zmiany trądzikowe i inne niedoskonałości. Dzieje się tak, ponieważ cukry w procesie glikacji niszczą kolagen i elastyny, czyli białka podporowe skóry.
Ograniczając cukier w diecie opóźnimy procesy starzenia skóry, zmniejszymy ryzyko pojawienia się zmian skórnych i sprawimy, że będzie bardziej odporna na uszkodzenia.

Lepsza odporność
Cukier obniża naszą odporność, wpływając zarówno na zdolność białych krwinek do obrony organizmu przed wirusami i bakteriami, jak i zaburzając naturalną florę bakteryjną w jelitach. Unikając jedzenia słodzonych potraw, w szczególności w okresie choroby, wzmocnimy system odpornościowy.

Lepsze samopoczucie psychiczne
Badanie przeprowadzone przez brytyjskich naukowców potwierdzają niekorzystny wpływ spożycia cukru, zarówno pochodzącego ze słodzonej żywności, jak i napojów, na długoterminowe zdrowie psychiczne, w tym depresji i stanów lękowych.
W świetle danych niższe spożycie cukru może wpływać na poprawę zdrowia psychicznego.

Z danych NFZ z 2019 r.. wynika, że w ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu.