5 z 14
Badania potwierdzają, że spożycie produktów o dużej...
fot. georgerudy/123rf

Zdrowsza wątroba

Badania potwierdzają, że spożycie produktów o dużej zawartości cukru może sprzyjać rozwijaniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Aby uniknąć otłuszczenia tego i innych narządów, warto ograniczyć spożycie cukru, który jest obecny w 70 proc. produktów na sklepowych półkach.

6 z 14
Spożywanie dużej ilości cukru zwiększa ryzyko rozwoju chorób...
fot. Elnur/123rf

Zapobieganie chorobom serca

Spożywanie dużej ilości cukru zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca związanych z wysokim poziomem: ciśnienia krwi, złego cholesterolu oraz trójglicerydów.

Unikanie w diecie produktów, które są bogate w cukier zmniejszy zarówno szansę na zachorowanie, jak i zgon związany z chorobami naczyniowo-sercowymi.

7 z 14
Często sięgamy po słodycze, aby poprawiać sobie nastrój i...
fot. auremar/123rf

Lepsza koncentracja

Często sięgamy po słodycze, aby poprawiać sobie nastrój i skupić się lepiej na wykonywanej czynności. O ile w pierwszej chwili może się wydawać, że rzeczywiście dostaliśmy „zastrzyk energii”, o tyle po godzinie koncentracja zacznie spadać, a my odczujemy rozdrażnienie.

Dlatego jeśli szukamy przekąski, która poprawi naszą zdolność do kontrakcji, lepiej sięgnąć po orzechy lub po owoce o dużej zawartości beta-karotenu, selenem oraz witamin C i E np. maliny, śliwki, jabłka czy czereśnie.

8 z 14
Pobudzające działanie cukru to mit, który funkcjonuje od...
fot. skumer/123rf

Zwiększenie poziomu energii

Pobudzające działanie cukru to mit, który funkcjonuje od lat. Chwilowy „kop” energetyczny, jakiego dostarcza zjedzenie batona czy innej słodkiej przekąski, już po kilkudziesięciu minutach przechodzi w ospałość i zmęczenie.

Kluczem do zachowania wysokiego poziomu energii w ciągu dnia są: ruch, wypijanie odpowiedniej ilości wody oraz dbanie o regularne spożywanie zbilansowanych posiłków bogatych w pełnoziarniste produkty, które stabilizują poziom cukru we krwi.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta