
Zdrowsza wątroba
Badania potwierdzają, że spożycie produktów o dużej zawartości cukru może sprzyjać rozwijaniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Aby uniknąć otłuszczenia tego i innych narządów, warto ograniczyć spożycie cukru, który jest obecny w 70 proc. produktów na sklepowych półkach.

Zapobieganie chorobom serca
Spożywanie dużej ilości cukru zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca związanych z wysokim poziomem: ciśnienia krwi, złego cholesterolu oraz trójglicerydów.
Unikanie w diecie produktów, które są bogate w cukier zmniejszy zarówno szansę na zachorowanie, jak i zgon związany z chorobami naczyniowo-sercowymi.

Lepsza koncentracja
Często sięgamy po słodycze, aby poprawiać sobie nastrój i skupić się lepiej na wykonywanej czynności. O ile w pierwszej chwili może się wydawać, że rzeczywiście dostaliśmy „zastrzyk energii”, o tyle po godzinie koncentracja zacznie spadać, a my odczujemy rozdrażnienie.
Dlatego jeśli szukamy przekąski, która poprawi naszą zdolność do kontrakcji, lepiej sięgnąć po orzechy lub po owoce o dużej zawartości beta-karotenu, selenem oraz witamin C i E np. maliny, śliwki, jabłka czy czereśnie.

Zwiększenie poziomu energii
Pobudzające działanie cukru to mit, który funkcjonuje od lat. Chwilowy „kop” energetyczny, jakiego dostarcza zjedzenie batona czy innej słodkiej przekąski, już po kilkudziesięciu minutach przechodzi w ospałość i zmęczenie.
Kluczem do zachowania wysokiego poziomu energii w ciągu dnia są: ruch, wypijanie odpowiedniej ilości wody oraz dbanie o regularne spożywanie zbilansowanych posiłków bogatych w pełnoziarniste produkty, które stabilizują poziom cukru we krwi.