
Zbyt mała ilość wody w diecie
Woda stanowi ponad połowę składu ciała dorosłego człowieka, aby więc nie doszło do odwodnienia, musi być dostarczana regularnie.
W przypadku odwodnienia procesy fizjologiczne przebiegają wolniej i mniej sprawnie, co utrudnia eliminację toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Zawarty w żywności błonnik pokarmowy wchłania wodę, dzięki czemu stolec ulega rozmiękczeniu, a jego wydalenie jest łatwiejsze. Gdy jednak pijemy za mało, treść pokarmowa staje się suche i dochodzi do zaparcia.
Aby temu zapobiec, należy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia – minimum 8 szklanek dziennie, czyli ok. 2 l, a najlepiej ok. 3 litrów.

Nasiona chia
Nasiona chia, czyli szałwi hiszpańskiej, są znakomitym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, jednak przy niewystarczającym spożyciu łatwo powodują zaparcia. Dlatego należy je spożywać po dokładnym namoczeniu, w momencie, kiedy już spęcznieją.
Porcja powinna być podzielona i nie przekraczać łącznie ok. 50 g dziennie.
Nasion chia nie należy spożywać jednocześnie z lekami i suplementami diety, ponieważ wraz z wodą mogą wiązać składniki czynne, a tym samym osłabiać ich działanie.

Napar z czarnych jagód
Suszone owoce czarnych jagód są znakomitym źródłem garbników, które dzięki ściągającym właściwościom łagodzą przebieg biegunki.
Niestety przy zatwardzeniu, wiążąc wodę w przewodzie pokarmowym powodują zlepianie się resztek pokarmowych i utrudniają skorzystanie z toalety.
Dobrą wiadomością dla osób lubiących owoce leśne jest to, że świeże czarne jagody nie posiadają właściwości zapierających, więc mogą być często spożywane.

Czerwone wino
Alkohol działa moczopędnie, przez co znaczna ilość wody usuwana jest wraz z moczem. To bezpośrednio wpływa na odwodnienie masy kałowej i nasila zaparcia.
Szczególnie czerwone wytrawne wino nie jest polecane osobom z problemami z wypróżnianiem, ponieważ zawarte w nim garbniki działają ściągająco na błonę śluzową jelit i mogą utrudniać wypróżnianie.

















