
Mieszanki sałat
Z sezonie zimowym najtrudniej o delikatne warzywa, do których zaliczają się sałaty czy szpinak. Chcąc zjeść zieloną sałatkę trudno jest szukać różnych rodzajów świeżej zieleniny (dostępne są głównie sałata lodowa i rzymska) warto więc wybrać gotową mieszankę. Najlepiej umytą i gotową do spożycia, bo w ten sposób nic nie stanie nam na przeszkodzie do jej zjedzenia. A jeżeli pochodzi z Włoch, bo polskie są zwiędnięte jeszcze w sklepie? Wygrywa to, co jest najświeższe.

Warzywne soki i koktajle
Naturalne soki warzywne to świetne uzupełnienie codziennej puli tych produktów, przy czym 200 ml soku może zastąpić 1 z 5 zalecanych dziennie porcji owoców i warzyw. Najlepiej wybierać te wyciskane (nie z koncentratu), niepasteryzowane albo paskalizowane (utrwalane ciśnieniem), ew. lekko pasteryzowane. Dobrze, gdy mają charakter przecierowy lub dużo miąższu, nie powinny natomiast zawierać dodatku cukru. Polecane są m.in. soki pomidorowe, buraczane, wielowarzywne, a także gazpacho oraz mieszanki z owocami. Z tych ostatnich polecane są kwaśne zielone soki z liśćmi, a także koktajle smoothie o podobnym składzie.

Warzywa w proszku
Niektóre posiłki można dodatkowo wzbogacić w składniki warzywne za pomocą uzyskiwanych z nich proszków. Suszone i rozdrobnione buraki, jarmuż, brokuły, szpinak, a także młode źdźbła jęczmienia czy pszenicy, to źródło antyoksydacyjnych pigmentów roślinnych (tu czerwonych i zielonych), związków mineralnych i błonnika, które uzupełnią ich codzienną porcję spożywaną z dietą.